st., 23. září 2015 16:11

Jaký osud čeká opavskou Slezanku?

Opava – V průběhu včerejška zveřejnila opavská radnice výsledky průzkumu, který se zabýval spokojeností obyvatel města se současným stavem obchodního domu Slezanka. V průzkumu se také zjišťovaly názory občanů na využití volné plochy za budovou. Přání obyvatel Opavy však ve výsledku nebudou téměř nic znamenat, protože budovu a přilehlý pozemek nevlastní město.

Průzkum, který prováděla v srpnu společnost Datamar, ukázal, že většina ze čtyř set oslovených Opavanů není spokojena se současným stavem Slezanky a ráda by budovu viděla zrekonstruovanou. Tu v dnešní době, společně s prostorem za ní, vlastní společnost Crestyl, která plánuje na tomto místě zbudovat další obchodní dům. Dnešní budova Slezanky by tak tvořila pouze jakousi vstupní bránu do nového obchodního centra.

Takovýto projekt je ale trnem v oku mnoha obyvatelům města. Opava má totiž na svou velikost obrovský počet obchodů, obchodních domů a parků, a tak další výstavba občany nijak neláká. Na místě dosud ještě volného prostranství by lidé nejraději viděli park s možností posezení nebo třeba dětské hřiště. "Průzkum potvrdil náš předpoklad, že projekt v původním rozsahu není u veřejnosti průchodný. Při jednáních se společností Crestyl budeme prosazovat zmenšení projektu," komentoval výsledky průzkumu primátor města Martin Víteček.

Datamar se ptal Opavanů také na to, jaké služby by ve zrekonstruované budově Slezanky, případně  v nově zbudovaném obchodním centru, nejvíce uvítali. Největší počet respondentů se přiklonil k obchodům s potravinami, kadeřnictvím, čistírnám, restauracím a kavárnám. 

Nezapomnělo se také na parkovací místa, kterých je v centru města nedostatek. "Při terénních rozhovorech s lidmi se ukázalo, že sice považují parkovací kapacity v centru Opavy za nedostatečné, na druhé straně nechtějí, aby se z volných ploch stala parkoviště, proto se relativně velké procento respondentů vyslovilo proti rozšíření. Řešením tohoto dilematu by mohlo být vybudování podzemního parkoviště," vysvětluje ředitelka výzkumné agentury Lenka Mynářová.

Na včerejší večer naplánovali zastupitelé města jednání se zástupci společnosti Crestyl, které mělo vyústit v kompromis mezi oběma názorovými skupinami. Osud Slezanky je i přesto stále nejistý, protože debata nemá jasný výsledek. Město dosud nemá nápad, jak situaci řešit, a podle toho také diskuze vypadala. Aby Opava nemusela za odstoupení od smlouvy platit odškodné, musí se snažit o domluvu s Crestylem. A právě to je hlavní motivací primátora a zastupitelů. "Původní představa společnosti Crestyl je zcela neakceptovatelná. Máme ale nové varianty, o kterých dále jednáme," říká náměstkyně primátora Simona Bierhausová.

Částečná dohoda, kterou město se společností Crestyl uzavřelo, je však stále velmi slabá, protože společnost drží město finančně v kleštích, a tak Opava nemůže téměř nic dělat. Odstoupení od smlouvy by pro ni znamenalo vysoké sankce, ke kterým by se musela připočítat také částka devíti milionů za zbourání panelového domu v prostoru za Slezankou, kterou hradí právě společnost Crestyl.

Rozhodnutí o osudu Slezanky by mělo padnout ještě letos. "V přístím roce by všechno bylo daleko složitější," uzavírá dlouhé jednání generální ředitel Crestylu Omar Koleilat.

Zobrazeno 2291 krát
Naposledy upraveno: čt., 1. únor 2024 21:59
Pro psaní komentářů se přihlaste