pá., 30. září 2016 11:43

V Korunní pevnůstce se debatovalo na téma ruské propagandy

Olomouc – Jaký vliv má ruská tajná služba v České republice? Štěpí ruská desinformační kampaň evropskou společnost? Má Vladimír Putin ve své zemi opravdu neomezenou moc nebo je pouze loutkou tamní oligarchie? Jen část otázek položených v diskuzi s Ondřejem Kundrou uspořádané organizací ARPOK v prostorách Pevnosti poznání pro širokou veřejnost na téma současné ruské mediální agrese.

Minulý týden se v prostorách Korunní pevnůstky uskutečnila debata na téma ruské propagandy a jejího dopadu na globální politickou scénu. Hostem pro tuto událost byl redaktor týdeníku Respekt a držitel Novinářské křepelky za rok 2011 Ondřej Kundra. Úvodu do diskuze předcházela dvě propagační videa, která Kundra promítl jako impuls pro zahájení debaty a která způsobila v sále spíše smíšené emoce. Následně promluvil nejen o svých obavách ohledně šíření falešných zpráv a jejich ukládání do podvědomí občanů České republiky, ale i o vztazích Česka s Ruskem, vzestupu populistických partají napříč celou Evropou, ruské tajné službě působící u nás nebo anexi Krymského poloostrova a jejím následném dopadu na ekonomickou a politickou situaci v Evropě.

Návštěvníci debaty měli možnost ptát se Kundry na jeho názory, zkušenosti, ale také vlastní myšlenky a přesvědčení o ruských dezinformačních aktivitách a rozvíjet tak jednotlivá témata do mnoha odvětví této problematiky. "Vladimír Putin se i přes potápějící se ekonomiku a celkový pokles životní úrovně snaží ve svých občanech vzbudit dojem síly ruského lidu a přesvědčit je, že by se okolní státy měly této síly obávat, což se mu daří," odpověděl Kundra na jeden z dotazů týkající se povahy tamního obyvatelstva a jejich chování. „Putin je v Rusku prezentován jako bezchybný člověka a mecenáš, který vrátí zemi její původní lesk a sílu z dob Sovětského svazu, jak sám prohlásil,“ sdělil Kundra k otázce kultu prezidenta Putina.

V další části večera se potom Kundra věnoval otázce nevyváženosti celé debaty orientované pouze na mediální válku vedenou ze strany Ruska. Mimo jiné zazněla také známá kauza ruského auditora a právníka Sergeje Magnitského, jehož smrtí se Kundra zabývá od roku 2002.

 

Zobrazeno 2067 krát
Naposledy upraveno: st., 10. duben 2024 20:43
Pro psaní komentářů se přihlaste