st., 22. duben 2015 17:28

Jarní Flora je za dveřmi

Už zítra vypukne největší a nejstarší výstava květin u nás. Flora Olomouc se pro návštěvníky otevře od 23. do 26 dubna. Letos nese přívlastek Smyslů plná zahrada. Ti, kteří zavítají, se mohou těšit na bohatý program. Výstaviště Flora už po šestatřicáté otevírá svoje brány pro všechny zahrádkáře, kutily a milovníky květin.

 „I letos budou zdejší expozice tvořit jarní květy, především narcisy a tulipány. Návštěvníci se už tradičně mohou těšit na bezplatnou odbornou poradnu Českého zahrádkářského svazu, ve které zasednou rostlinolékaři, pomologové a zkušení pěstitelé,“ uvedla Zdeňka Jankovičová, tisková mluvčí Českého zahrádkářského svazu.

Na své si přijdou také ti, co rádi soutěží nebo poslouchají hudbu. Tradiční veletrh hostí zahradníky a prodejce jak z Česka, tak ze Slovenska, Německa, Polska, ale i Holandska. Hlavní výstavní expozice se jmenuje Smyslů plná zahrada. „Letošní ročník nabízí pestrobarevný prostor plný vůně, zvuků a pozitivní energie,“ přiblížil expozici ředitel Výstaviště Flora Olomouc Jiří Uhlíř.

Organizátoři připravili nádherné exponáty tisíců kusů rozmanitých druhů květin, jako například narcisy, petúnie, hyacinty, tulipány a mnoho dalších. Na výstavě nebudou chybět ani řezané květiny i větší rostliny jako kaktusy, rododendrony a sukulenty. Mexiko, což je tematický kout vytvořený společně s Velvyslanectvím Mexika, chce představit kulturu i květiny této středoamerické země. Expozice Bonsai představí kolem 100 borovic z různých koutů Evropy.

Návštěvníci Flory se mohou setkat s předními českými odborníky, kteří se zabývají pěstováním a produkcí květin. Několikanásobný mistr florista Jan Kokeš a vítězka Brněnské růže 2013 Karolína Flaschková předvedou, jak sesazovat rostliny do truhlíku, jaké kombinace je možné vytvářet a jak o ně pečovat. Bezplatné poradenství rostlinolékařů a odborníků na pěstování rostlin a choroby rostlin mohou využít návštěvníci pavilonu C. Také letošní program už tradičně ozvláštní soutěž v aranžování expozic středních škol a učilišť. Návštěvníci se mohou těšit také na vědomostní soutěž pro děti a mládež. Country Folk Floru, tedy hudební festival doprovázející výstavy, nově doplní i hudební festival základních uměleckých škol Olomouckého kraje Hudba v květech.

Foto: www.legiotour.sk

Zobrazeno 1523 krát
Naposledy upraveno: pá., 24. duben 2015 10:41
Pro psaní komentářů se přihlaste