čt., 9. prosinec 2021 10:28

Jurečka završil návštěvy kandidátů na ministry

Setkání Mariana Jurečky a Miloše Zemana v Lánech Setkání Mariana Jurečky a Miloše Zemana v Lánech Zdroj: Twitter Jiřího Ovčáčka
Prezident Miloš Zeman v pátek dopoledne přijal předsedu lidovců Mariana Jurečku, který kandiduje na post ministra práce a sociálních věcí. Během schůzky představil prezidentovi své priority, se kterými chce na ministerstvo nastoupit, včetně bodů v koaličním programu. Debata se týkala zejména důchodové reformy, valorizace penzí a důležitosti sociálních služeb.

Lány - Předsedsa KDU-ČSL a aktuální kandidát na ministra práce a sociálních věcí Marian Jurečka zakončil první týden návštěv u prezidenta republiky. Ten si během 14 dnů postupně zve všechny zájemce o místo ve Fialově kabinetu. Předmětem debaty hlavy státu s Jurečkou byly priority, se kterými chce kandidát na ministerstvo nastoupit. Zejména jednali o zavedení minimální zaručené penze, která má být nejméně 10000 korun pro všechny, či navýšení penzí za vychované děti. Od roku 2023 se má za každé vychované dítě zvednout důchod o 500 korun, nanejvýš ale o 1500 korun.

Mimo body, které jsou v koaličním programu, hovořil Jurečka o představách ohledně důchodové reformy. Na tiskovém brífinku kandidát uvedl, že by chtěl během prvních dvou let uvést do praxe část důchodové reformy, na které se shodují s bývalou expertní skupinou.

Jurečka se Zemanem řešil také sladění práce a rodiny, valorizaci minimální mzdy a penzí a práci v důchodovém věku. Budoucí ministr na brífinku řekl, že s prezidentem hovořili také o důležitosti terénních sociálních služeb. Přitom označil prezidenta za příklad toho, že sociální péče v České republice umí velice dobře fungovat. „S těmito prioritami jsem pana prezidenta seznámil, on se na některé věci doptával. Myslím si, že to bylo konstruktivní setkání,“ dodal.

První týden schůzek prezidenta s kandidáty na ministry uzavřel Jurečka, který je v pořadí osmý. Kvůli nakažení covidem byl prezident během rozhovorů v prosklené buňce a s kandidáty diskutoval přes mikrofony. 

Zobrazeno 486 krát
Naposledy upraveno: čt., 9. prosinec 2021 21:18
Pro psaní komentářů se přihlaste