út., 19. leden 2021 18:34

Kalousek složil poslanecký mandát

Miroslav Kalousek zachycen při prezentaci Vize 2030, střednědobého programu budování infrastruktur v České republice, v Pevnosti poznání v Olomouci Miroslav Kalousek zachycen při prezentaci Vize 2030, střednědobého programu budování infrastruktur v České republice, v Pevnosti poznání v Olomouci Zdroj: Veronika Rejmanová
Po dvaadvaceti letech práce v Poslanecké sněmovně opouští nejvyšší politiku bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Svou rezignaci na post poslance oznámil na úterním jednání Sněmovny, tři týdny po vyhlášení termínu podzimních sněmovních voleb. Už v létě loňského roku však řekl, že v těchto volbách již kandidovat nehodlá.

Nečekaný krok odůvodnil Miroslav Kalousek právě blížícími se volbami. „Termín nadcházejících voleb do Poslanecké sněmovny PČR, v nichž už nebudu kandidovat, byl vypsán neobvykle brzy, na konci loňského roku. V důsledku toho již budou všechny letošní schůze Poslanecké sněmovny probíhat v rámci volební kampaně. Považuji totiž za racionální a takticky správné, aby ve sněmovní debatě prezentovali nadále své názory poslanci, kteří se budou ve volbách ucházet o vaše hlasy,“ píše Kalousek v oficiálním komuniké.

Už v létě loňského roku se bývalý předseda TOP 09 nechal slyšet, že v následujících sněmovních volbách se již o hlasy voličů ucházet nechce, a naopak se soustředí na vyjednávání o spojení sněmovních pravicových stran do zmíněných voleb. V další spolupráci s jeho současnou stranou i jejími volebními partnery (ODS a KDU-ČSL) doufá i současná předsedkyně TOP 09. „Jsem si jistá tím, že pro úspěch koalice SPOLU v podzimních volbách i z pozice zakladatele udělá maximum,“ říká šéfka strany Markéta Pekarová Adamová.

Miroslav Kalousek se poprvé stal poslancem v roce 1998 za stranu KDU-ČSL, které od roku 2003 do roku 2006 také předsedal. Spolu s Karlem Schwarzenbergem pak v roce 2009 stál u zrodu strany TOP 09. Ve známost vešel především jako člen vlády, celkem dvakrát totiž zastával funkci ministra financí. „Myslím si, že na mě lidi budou vzpomínat v závislosti na časových etapách. Až se v roce 2030 začnou hroutit udržitelné veřejné rozpočty, tak snad víc lidem dojde, o co jsem se tu snažil a o co jsem usiloval,“ shrnul Kalousek svůj politický odkaz začátkem loňské roku pro Pres.UPmedia.cz.

Zobrazeno 870 krát
Naposledy upraveno: st., 27. leden 2021 17:20
Pro psaní komentářů se přihlaste