út., 22. listopad 2022 17:02

Kam na nejlepší punč na olomouckých trzích

Vánoční strom na Horním náměstí Vánoční strom na Horním náměstí Zdroj: Anna Šamárková
To, že je punč ideálním nápojem na zahřátí celého organismu během podzimních a zimních sychravých dnů již máme odzkoušeno mnoho let. Tento lahodný nápoj v alkoholických i nealkoholických variantách najdeme především na vánočních trzích, nicméně nechybí ani v kavárnách nebo restauracích. Ale kde dělají ten nejlepší?

První adventní neděle už nám klepe na dveře a v centru Olomouce začaly vánoční trhy. Vypravila jsem se na ně, abych zjistila, ve kterém stánku najdeme ten nejlepší punč.

Wiener Punsch
Stánek se nachází na Horním náměstí kousek od sloupu Nejsvětější Trojice. V nabídce najdeme celkem 6 druhů punče za přátelské ceny, dokonce i jeden z bílého vína. Nejlevnější a nejklasičtější punč stojí pouze 50 korun a obsahuje červené víno a lesní ovoce. Chuť vína není až tak výrazná, zato je poměrně sladký.
Tomuto punči dávám 8/10 bodů.

Moravský punč
Na tento punč si musíme zajít na Dolní náměstí, ale cesta bude stát rozhodně za to. Výběr mě zaujal svými netradičními názvy jako například Moravská ludra nebo Hanácké clomák. Ke svařenému vínu si můžeme přidat tuzemák, griotku, moravskou hrušku nebo třeba amaretto. Výběr ovoce je také pestrý a kromě broskví, třešní a hrušek si můžeme dát také gumové medvídky.
Ochutnala jsem tradiční punč s tuzemákem a broskví za 69 korun. V chuti byly lehce cítit pražené ořechy, což mi trochu vadilo.
Skóre vylepšuje milá a sympatická obsluha a vtipné názvy.
Punč ode mě dostává také 8/10 bodů.

Francouzský punč
Stánků s tímto názvem najdeme na Horním náměstí více, ten, který jsem navštívila já se nachází vedle Wiener Punsche. Na výběr bylo opět mnoho druhů, ale já vyzkoušela opět klasický punč s pomerančem. Cena byla opět 50 korun ale tentokrát se to na kvalitě hodně podepsalo. Nápoj byl velmi vodnatý a chuť vína byla mdlá.
Punč si vysloužil pouhých 6/10 bodů.

Olomoucký punč
K nejlepším punčům řadím rozhodně Olomoucký punč. Milá obsluha, nepřekombinovaná nabídka a skvělá chuť. Vybrala jsem si opět klasický punč sv. Václav s tuzemákem. Chuť byla pěkně vyvážená, nebyl přeslazený ani málo sladký. Zkrátka potěšil všechny mé chuťové pohárky.
Kromě alkoholických verzí nabízejí také punč pro děti s gumovými medvídky (ty si do svého punče mohou dát také dospělí s duší dítěte).
Cena za tento punč je 69 korun.
Dávám 9/10 bodů.

Zobrazeno 617 krát
Naposledy upraveno: čt., 24. listopad 2022 21:41
Pro psaní komentářů se přihlaste