po., 20. duben 2015 18:24

Knihy mají zelenou nejen v dubnu

V posledních letech zaznamenávají především menší knihkupectví rapidní poklesy tržeb. Knihkupci v malých městech se drží jen tak tak nad vodou a doufají, že se situace začne brzy zlepšovat, jinak by své obchody museli zavřít. Svaz českých knihkupců a nakladatelů se už v minulém roce rozhodl lidem znovu ukázat cestu do světa knih. Na úspěšnou loňskou akci Knihy bez DPH letos navazuje událost s názvem Knihy mají zelenou. Ta se opět uskuteční ve čtvrtek 23. dubna, tedy na Světový den knihy a autorských práv.

Do akce se zapojí většina knihkupectví napříč celou republikou. Zákazníci si v nich budou moci zakoupit všechny tištěné tituly se slevou 15 procent, a to už příští čtvrtek. Mnoho obchodů však plánuje i další doprovodný program jako například autorské čtení, různé workshopy nebo autogramiády. Ve vybraných prodejnách se lidé budou moci setkat s některými významnými osobnostmi české knižní scény. V olomouckém knihkupectví Kanzelsberger, a. s., se uskuteční čtení a autogramiáda Michala Sýkory, autora knihy Případ pro exorcistu, zatímco třeba v knihkupectví Serius v Jablonci nad Nisou proběhne autorské čtení Marka Šindelky. Z tradičně nejširší nabídky doprovodných akcí budou mít možnost vybírat návštěvníci v Praze. Na internetových stránkách projektu lidé naleznou interaktivní mapu všech knihkupectví v republice a zároveň i informace o dalších akcích, které budou jednotliví prodejci pořádat.

Knihy mají zelenou není jediná akce svého druhu, která si vytyčila jasný cíl – přilákat do knihkupectví, ale i k literatuře obecně více lidí. V letošním roce máme za sebou už březnový Velký knižní čtvrtek pořádaný nakladatelstvím Kosmas. V řadě už 21. mezinárodní knižní veletrh a literární festival Svět knihy budou moci zájemci dále navštívit na pražském holešovickém výstavišti od 14. do 17. května. Čestným hostem letošního ročníku je Egypt. Jedním z nejdůležitějších témat bude literární diaspora a Češi ve světě.

Akce zaměřené na zvýšení zájmu veřejnosti o literaturu začali knihkupci pořádat po plošném zhoršení poměrů na trhu s knihami, které odstartovala ekonomická krize v roce 2008. Přílišné pomoci ze strany zákonodárců se však knižní trh nedočkal. V roce 2015 bylo DPH na knihy sníženo z patnácti na deset procent. I tak je to ovšem číslo dost vysoké, porovnáme-li ho s lucemburskými třemi nebo španělskými čtyřmi procentními body. Klasickým knihkupcům ubližuje i poměrně nový trend e-knih, které jsou levnější a na rozdíl od tištěných kusů nezabírají žádné místo. Na ně ale DPH zůstává stále 21 procent.

 

 

Zdroj obrázku: http://www.protisedi.cz

 

Zobrazeno 1743 krát
Naposledy upraveno: st., 22. duben 2015 15:54
Pro psaní komentářů se přihlaste