ne., 7. listopad 2021 13:39

Koalice si rozdělily ministerstva. SPOLU dostane finance a PirSTAN vnitro

Zástupci koalic SPOLU a PirSTAN Zástupci koalic SPOLU a PirSTAN Zdroj: Twitter TOP 09
Zástupci koalic SPOLU a PirSTAN se po dlouhém jednání shodli na rozdělení postů v budoucí vládě. Do 8. listopadu chtějí připravit programové prohlášení a koaliční smlouvu.

O rozdělení křesel ve vládě jednaly koalice dvanáct hodin. Výsledkem je dohoda o obsazení ministerstev každou z koalic, ale zatím nikdo neoznámil žádná konkrétní jména ministrů. SPOLU kromě premiéra obsadí i ministra financí a PirSTAN jmenuje ministra vnitra. „Máme za sebou dlouhé a celodenní jednání. Když říkám, že úspěšné, tak jsme se domluvili na mnoha podstatných věcech," komentoval výsledek Petr Fiala.

Nová vláda vznikne s 18 členy, což je o tři víc, než má vláda stávající. Navíc v ní zasednou ministři pro EU, vědu a výzkum a legislativu. Žádné z ministerstev ale není novinkou, fungovala totiž už v dřívějších vládách. SPOLU obsadí deset ministerstev a post premiéra, zatímco Piráti a Starostové a nezávislí si rozdělí zbylých sedm ministerských křesel.

Koalice se rozhodly zatím blíže nekomentovat personální obsazení ministerstev, ale ve veřejné debatě se už rýsuje řada jmen. Ministrem financí se pravděpodobně má stát Zbyněk Stanjura (ODS) a na vnitru nejspíš zasedne Vít Rakušan (STAN), který o něj dlouhodobě usiluje.

Další zatím poměrně jasná jména jsou: Jana Černochová (ODS) - Ministerstvo obrany, Marian Jurečka (KDU-ČSL) - Ministerstvo zemědělství, Ivan Bartoš (Piráti) - Ministerstvo pro místní rozvoj a digitalizace nebo Petr Gazdík (STAN) - Ministerstvo školství. Obsazení Vlastimila Válka jako ministra zdravotnictví je naopak v posledních dnech diskutováno jako nejisté. Důvodem jsou některé jeho nedávné výroky ohledně řešení pandemie koronaviru.

Kompletní rozdělení ministerstev mezi koalice:

SPOLU: Ministerstvo financí, práce a sociálních věcí, obrany, dopravy, zdravotnictví, zemědělství, spravedlnosti, životního prostředí, kultury, pro vědu a výzkum.

PirSTAN: ministerstvo vnitra, školství, průmyslu a obchodu, pro místní rozvoj a digitalizace, zahraničí, pro evropské záležitosti, pro legislativu.

Zobrazeno 569 krát
Naposledy upraveno: ne., 7. listopad 2021 16:22
Pro psaní komentářů se přihlaste