st., 17. duben 2024 23:28

Komunikace s keporkaky – krok k mimozemským civilizacím?

Ocasní ploutve keporkaka Ocasní ploutve keporkaka Zdroj: pixabay.com
Plavit se po moři a zároveň si promluvit s keporkakem, pro mnohé z nás se obě tyto věci mohou zdát pouhým snem, ne však výzkumnému týmu z Institutu SETI, který se snaží naplnit lidský sen o komunikaci s mimozemskou inteligencí.

Snaha o komunikaci s keporkaky se může zdát jistě zvláštní, protože souvislost mezi keporkaky a mimozemskými civilizacemi není zjevná. Keporkaci se jeví jako velice inteligentní stvoření: „Mají složité sociální systémy, vyrábějí nástroje – sítě z bublin k lovu ryb – a komunikují spolu písněmi i společenskými hovory,“ řekl v nedávném článku o této problematice Dr. Fred Sharpe z Alaska Whale Foundation.


„Kvůli naší nynější limitaci v technologii je důležité předpokládat, že pokud by mimozemská civilizace chtěla navázat komunikaci, cílili by na naše přijímače,“ řekl Dr. Laurance Doyle ze SETI Institute, a spoluautor studie. Vědci z týmu SELI díky výzkumu komunikace s keporkaky vypracovávají filtry pro vyhodnocování přijatých dat, jež by mohly pocházet od extraterestriální civilizace.


Pokus spočívá v ponoření speciálního reproduktoru pod hladinu a přehrávání přednahrátých zvuků keporkačího jazyka. Při tomto pokusu začal keporkak přezdívaný Twain kroužit kolem člunu a odpovídal na všechny odvysílané zprávy. Podle autorů studie se jedná o „první komunikační výměnu mezi člověkem a keporkakem za pomoci keporkačího jazyka.“

Tým má v plánu brzy vydat druhý dokument zaměřený na nezvukovou komunikaci keporkaků, například na vzduchové kroužky, které keporkak Twain vyfukoval v přítomnosti lidí.

Zobrazeno 30 krát
Naposledy upraveno: so., 20. duben 2024 18:00
Pro psaní komentářů se přihlaste