Soutěžící z České republiky i zahraničí mají na výběr několik kategorií. Mohou se zúčastnit soutěže "Kuchař a cukrář artista" nebo "Kuchař a cukrář umělec". Letošní novinkou jsou "Kuchař live" a "Cukrář live", tedy klání v "živém vaření". V poledne začne "Chuť Česka", kde budou mít soutěžící za úkol uvařit bramborovou polévku. Další kategorií je "Výčepní", kde budou uchazeči čepovat pivo Votrok. Nechybí ani "Carving", tedy vyřezávání ovoce a zeleniny. Gastro Hradec nabízí tři věkové kategorie - senior, kadet a junior.
Akce je otevřená pro veřejnost, vstupenky za 100 korun budou ke koupi od 9:00 na pokladně hradeckého stadionu. Program organizátoři nachystali na 10:00 až 17:00. K dispozici bude Fan zóna a Food trucky. Návštěvníci se mohou těšit na výstavu soutěžních exponátů a kuchařská studia.
Gastro Hradec se těší velké popularitě. V minulých letech se návštěvnost pohybovala okolo 3000 lidí z oblasti odborných škol. Soutěžilo kolem 200 kuchařů a cukrářů.
Tento rok se koná 25. ročník Gastro Hradce. Ten byl třikrát odložen. Mezitím došlo ke změně hlavního partnera a název se změnil z Gastro Hradec Vitana Cup na Gastro Hradec Culinary Cup.