ne., 5. leden 2014 22:23

Legendární Eusébio odešel do fotbalového nebe

Ve věku 71 let zemřel v neděli 5. ledna 2013 jeden z nejlepších hráčů fotbalové historie, Portugalec Eusébio. O jeho skonu informovala agentura Lusa s odkazem na Benfiku Lisabon, za kterou Eusébio odehrál patnáct sezón. Podle klubu byla příčinou jeho úmrtí srdeční zástava.

Portugalský fotbalista se již delší dobu potýkal se zdravotními problémy. Během návštěvy předloňského mistrovství Evropy v Polsku prodělal mozkovou příhodu.

Rodák z Mosambiku nastřílel v 64 zápasech 41 gólů a při historickém úspěchu na světovém šampionátu v Anglii se stal s devíti brankami nejlepším střelcem turnaje. Víc gólů za Portugalsko dali už jen Pauleta a současná hvězda Cristiano Ronaldo. "Navždy věčný, Eusébio. Odpočívej v pokoji," vyjádřil se krátce po oznámení úmrtí na svém Twitteru Ronaldo.

Svými brankami pomohl Eusébio, přezdívaný Černá perla Mosambiku, Černý panter či Evropský Pelé, lisabonské Benfice k jedenácti mistrovským titulům, pěti výhrám v poháru a také triumfu v Poháru mistrů evropských zemí v roce 1962. Dvakrát také získal Zlatou kopačku pro nejlepšího kanonýra evropských lig. Poklonu složil Eusébiovi i kouč Chelsea José Mourinho. "Byl jednou z největších postav naší země. Myslím, že je nesmrtelný. Všichni víme, co pro fotbal znamenal, zvláště pak pro ten portugalský," uctil fotbalistovu památku Mourinho. K poctám se přidali i čeští sportovci. "Byl pro mne nejen jedním z největších hráčů světového fotbalu, ale i skvělým člověkem, který si i přes veškerou svou slávu zachoval pokoru a nadhled. Náš vztah z fotbalového hřiště přerostl v přátelství, kterého si nesmírně vážím. Jeho odchod je pro mne osobně, ale i pro fotbalový svět velikou ztrátou," uvedl Josef Masopust, který Portugalce v roce 1962 porazil v hlasování o nejlepšího fotbalistu Evropy.

 

Foto: Eurosport.yahoo.com

Zobrazeno 1927 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:46
Pro psaní komentářů se přihlaste