so., 21. březen 2020 10:54

Letošní filmový festival v Cannes se kvůli koronaviru odkládá

Proslulý červený koberec letos v květnu režiséry a hvězdy nepřivítá Proslulý červený koberec letos v květnu režiséry a hvězdy nepřivítá Zdroj: Hermann Traub, Pixabay
Cannes - Každoroční mezinárodní filmový festival pořádaný na francouské riviéře odkládá svůj obvyklý květnový termín. Zvažuje se jeho konání v červnu nebo červenci a také další alternativní možnosti.

 Od roku 1946 se každým rokem koná nejprestižnejší kinematografický festival, který je celosvětově sledovanou událostí. Tento rok měl probíhat na azurovém pobřeží francouského letoviska v Cannes od 12. do 23. května. Jeho 73. ročník ale zasáhlo všudypřítomné virové onemocnění COVID-19 a pořadatelé se rozhodli termín zahájení odložit. Nyní jednají s francouzskou vládou a představiteli města Cannes o termínech konání v červnu nebo červenci. „Jakmile nám vývoj francouzské a mezinárodní zdravotní situace umožní posoudit skutečné možnosti, oznámíme své rozhodnutí,“ uvedli organizátoři festivalu.Festival totiž není pro případy úplného zrušení pojištěn.

„Naše myšlenky patří obětem koronaviru a vyjadřujeme solidaritu všem, kteří s touto nemocí bojují,“ uvádí organizátoři na webových stránkách festivalu. Pořadatelé festivalu také vyjadřují podporu těm, kteří všechny důrazně vyzývají aby respektovali obecná omezení a žádají v těchto těžkých dobách o projevení solidarity s celým světem. 

Další otazník visí nad filmovým trhem Marché du film, který porobíhá současně. Skupina nezávislých filmových společností vedená agenturou CAA přišla s nápadem virtuálního trhu, kde by byly jednotlivé projekty a filmy představeny. 

Zobrazeno 791 krát
Naposledy upraveno: ne., 22. březen 2020 18:39
Pro psaní komentářů se přihlaste