so., 25. listopad 2023 11:53

Literatura se píše u piva aneb hospoda je místem, kde se tvoří dějiny

Karolína Zoe Meixnerová Karolína Zoe Meixnerová Zdroj: Instagram: @cojezoe_
Liberec – Karolína Zoe Meixnerová navštívila se svým stand-upem Liberec. Ve čtvrtek 23.listopadu se tak fanoušci v Krajské knihovně mohli dozvědět nejen něco více o české literatuře, ale také o tom, kde se nacházely oblíbené podniky českých spisovatelů a jaké nápady se u piva rodily.

I když se autorčiny besedy a stand-upy konají většinou v Praze, občas zavítá třeba do Liberce nebo Brna. V knihovně se sešlo hodně fanoušků české literatury, ale i Karolíny samotné. Krátce po půl šesté začala zábavná, více jak hodinová, cesta od hospody k hospodě. Kde se jaký autor rád zdržoval, jak moc času tam trávil, a měl nějaký hospodský rituál?

Během povídání jsme zavítali na místa, jako kavárna U Suchých, kde se Karel Hynek Mácha seznámil s Lori Šomkovou, Slovanská kavárna, U Svatého Tomáše, U Brejšků, Jedová chýše, ve které zažil trauma Jaroslav Hašek nebo jsme se zastavili v oblíbené hospodě Bohumila Hrabala U Zlatého tygra. „Velmi ráda chodím na místa se spisovateli spojená, třeba na hřbitov,“ zmínila vesele Meixnerová. V jedné ze svých knih dokonce rozdávala i tipy na výlety na místa, která se spojovala se spisovateli. Meixnerová pak vtipně doplňovala historky, které se vázaly k jednotlivým autorům a jejich oblíbeným lokálům. Putovali jsme historií od Karla Hynka Máchy, Josefa Kajetána Tyla, Jana Nerudy, Karla Havlíčka Borovského, Jakuba Arbese a dalších. Procházku do historie jsme zakončili u Bohumila Hrabala.

Po představení měli diváci prostor pro dotazy, také měli možnost zakoupit si knihu nebo se se spisovatelkou vyfotit. Do konce roku se fanoušci mohou těšit ještě například na besedu o českých spisovatelkách s názvem Minervy, která se uskuteční 7. prosince.

Meixnerová je česká popularizátorka literatury, spisovatelka a autorka podcastu Literární hysterie. Vystudovala bohemistiku a žurnalistiku na Univerzitě Karlově. Má na kontě dvě úspěšné knihy a za sebou nespočet literárních besed a stand-upů pro školy i veřejnost. Jako herečka se také účastní turné s názvem Listování, které trvá do konce listopadu. Vydala dvě knihy, Průvodce Literární hysterií 19. století a Národní opruzení, v současnosti pracuje na třetí. Založila také Literární klub dam a organizuje další besedy. Zkušenosti sbírala jako produkční, následně se sympatická autorka proslavila v červnu roku 2021 na sociálních sítích. Na Instagramu a na TikToku vystupuje jako cojezoe.

 

Zobrazeno 253 krát
Naposledy upraveno: ne., 26. listopad 2023 18:54
Pro psaní komentářů se přihlaste