čt., 17. listopad 2022 16:58

Lord of the Dance po covidové přestávce: Vyprodá Michael Flatley opět arény?

Lord of the Dance Lord of the Dance Zdroj: www.jvclassics.cz/media/
Světové turné Lord of the Dance autora Michaela Flatleyho zavítá po covidové sezóně u příležitosti oslav svého 25. výročí i do České republiky. Vystoupení se uskuteční na přelomu listopadu a prosince hned v několika českých městech. Irské taneční show inspirované tradičním uměním, která vypráví příběh pána tance a jeho dvou životních soubojů, se již od svých počátků dostávalo spousta úspěchů. Samotný autor Michael Flatley, jenž je nejen tanečník ale také úspěšný flétnista, je dokonce držitelem několika ocenění v Guinessově knize rekordů.

Irská taneční show nazvaná Lord of the Dance autora Michaela Flatleyho se po dlouhé pauze vrací na scénu. Tentokrát v rámci svého turné navštíví během listopadu a prosince postupně Brno, Karlovy Vary, Liberec, Pardubice, České Budějovice, Prahu a Ostravu. Flatleyho show se měla původně uskutečnit již roku 2021, avšak z důvodu nestabilní situace a politických nařízení spojených s COVID-19 se termín světového turné několikrát přesouval. V roce 2022 zavítá Lord of the Dance k příležitosti oslav 25. výročí od svého založení i další země, a to například Francii či Belgii. Vstupenky jsou dostupné k zakoupení v sítích Ticketportal a Ticketmaster.

Starověký folklor, planeta Irsko i milostný trojúhelník
Autorem show, která vypráví příběh skrze nástroje irského tance a hudby, je celosvětově známý stepový umělec Michael Flatley. V prvních verzích Lord of the Dance působí jako hlavní tanečník sám autor. Později ze zdravotních důvodů musela show pokračovat bez jeho aktivní taneční účasti, představení ale dodnes vznikají pod jeho taktovkou. Lord of the Dance vypráví příběh inspirovaný starověkým irským folklorem. Temný lord jménem Don Dorcha se snaží ovládnout planetu zvanou Irsko, v čemž se mu snaží zabránit hlavní hrdina příběhu-pán tance. Kromě nebezpečného pána se postava zmítá v milostném trojúhelníku mezi svou láskou Saoirse a pokušitelkou Morrighan.

Premiéra představeni Lord of the Dance se konala v Point Theatre v Dublinu v roce 1996. Tehdy sklidila obrovský úspěch v podobě vyprodaného sálu a spousty pozitivních ohlasů, který pokračoval i nadále. Autor show se také může pyšnit vytvořením rekordního počtu 21 po sobě jdoucích představení Lord of the Dance, který byl vytvořen v londýnské Wembley Aréně v roce 1998.

„Nic není nemožné, následuj své sny.“
Vliv Michaela Flatleyho na irskou taneční scénu se poprvé projevil v roce 1994 s choreografií zvanou Riverdance. Tradiční formu stepového tance přeměnil přidáním pohybu v horní části těla a tvorbou rytmických vzorců, jež se odchylovali od standardních zvyklostí v tomto irském druhu umění.

Flatley od narození vyrůstal v USA, ale díky původu jeho rodičů a pravidelným návštěvám zbytku rodiny v Irsku si vybudoval vztah k umění této země. Naučil se irskému tanci a příčné flétně, následně v obou uměleckých odvětvích sklízel mnoho úspěchů. Jako projev vděčnosti za podporu nechává údajně na každém představení Lord of the Dance volné jedno sedadlo v první řadě, jako poctu své zesnulé babičce. Svou snahu inspirovat rozšiřuje také skrze své motto: „Nic není nemožné, následuj své sny“, které uvádí společně s dalšími informacemi na svých webových stránkách www.lordofthedance.com.

Hlavně nezapomenout na pojištění nohou
Sám Flatley to se svými úspěchy dotáhl až do Guinessovy knihy rekordů, a to například v roce 1998 největším počtem stepových úderů za vteřinu nebo v roce 1999 pojištěním svých tanečních noh na nejvyšší částku. Při dlouholetém budování taneční kariéry nezapomněl ani na umění příčné flétny a vydal vlastní hudební album nazvané On a Different Note.

Show Lord of the Dance zdokonalil, rozšířil a později přejmenoval na Feet of Flames. Představení prošlo ještě jednou inovací do podoby nazvané Lord of the Dance: Dangerous games. Mezi jeho další show patří Riverdance, která sklidila tzv. „standing ovations“ po celém světě a Celtic Tiger, který vypráví příběh irského národa.

Zobrazeno 733 krát
Naposledy upraveno: čt., 17. listopad 2022 19:15
Pro psaní komentářů se přihlaste