út., 8. prosinec 2015 16:25

Dopisem proti nespravedlivému věznění politických aktivistů

Olomouc - Maraton psaní dopisů neoprávněně vězněným aktivistům se vrací do Olomouce. Pod záštitou hnutí Amnesty International jej pořádá olomoucká čajovna Kratochvíle. Příležitost mají všichni, kteří chtějí vyjádřit svůj nesouhlas s neoprávněným vězněním, pronásledováním a utlačováním lidí.

Maraton je celosvětový projekt, který Amnesty International (AI) každoročně zaštiťuje ve spojitosti s Mezinárodním dnem lidských práv (10. prosince). Jeho cílem je napsat co nejvíce dopisů vládám a odpovědným úřadům a upozornit tak na porušování práv konkrétních lidí. Olomouckým hostitelem tohoto projektu se v úterý stala čajovna Kratochvíle. Návštěvníci se nad šálkem čaje mohli seznámit s dvanácti konkrétními lidskými příběhy neetického zacházení. Následně mohl každý napsat krátký dopis vyjadřující nesouhlas s těmito praktikami, případně o daném tématu diskutovat s přítomnými aktivisty.

Mezi dvanácti případy utlačování a porušování lidských práv, kterými se AI v rámci této akce letos zabývá, můžeme objevit například jméno uzbeckého novináře Muhammada Bekzhanova. Ten byl odsouzen k patnácti rokům vězení za psaní článků a stal se tak nejdéle uvězněným žurnalistou. „Ležel jsem na podlaze v kaluži krve celé dny – bez vody a jídla. Snažil jsem se vybavit si všechny dobré věci ve svém životě, svou ženu, děti. V duchu jsem se připravoval na smrt,“ komentoval pro AI průběh svého mučení a podmínky, ve kterých probíhá jeho věznění.

V minulém roce poslali lidé z více než dvou set zemí téměř tři a čtvrt milionů dopisů na podporu utlačovaných. Smysl celé akce potvrzuje také osvobozený po Maratonu psaní dopisů 2014, Moses Akatuba: „Bolest při mučení je nepředstavitelná, už jsem nevěřil, že bych se mohl dočkat dnešního dne. Příznivci Amnesty International jsou mí hrdinové."

Letošní ročník v Olomouci doprovodila přednáška Assama Attasiho, syrského uprchlíka, dlouhodobě žijícího v České republice. 

Zobrazeno 2123 krát
Naposledy upraveno: út., 5. březen 2024 16:35
Pro psaní komentářů se přihlaste