út., 6. listopad 2018 21:50

Super Mario zemřel

Postavička Super Mario Postavička Super Mario Zdroj: Pixabay
Seattle - Mario A. Segale, člověk který nevědomky propůjčil své jméno té nejznámější videoherní postavě všech dob, Mariovi, zemřel 27. října ve svých 84 letech.

Segale pracoval v Tukwile, předměstské části Seattlu jako realitní developer. V osmdesátých letech 20. století si od něj japonská videoherní společnost Nintendo ve snaze probojovat se na americký trh pronajala skladiště velikosti 5500 čtverečních metrů.

David Sheff, autor knihy „Game Over: How Nintendo Conquered the World“ ve své knize napsal, že představitelé v té době ještě malé společnosti Nintendo se shromáždili ve skladišti a snažili se vymyslet americká jména pro své postavy v arkádové hře Donkey Kong. Zasekli se při vymyšlení jména pro postavu tesaře v červené čepici. Když v tom někdo zaklepal na dveře.

Byl to Segale, který si přišel pro zpožděný nájem od Minoru Arakawa, budoucího prezidenta Nintendo of America (dceřiná společnost Nintenda). Pan Arakawa mu slíbil, že dostane své peníze co nejdřív. A ihned jak pan Segale odešel, měli pro svou postavu jméno „Super Mario!“.

Ve videu z roku 2015 herní designér Nintenda Shigeru Miyamoto potvrdil, že pan Segale byl doopravdy inspirací pro jméno Maria.

Super Mario měl ze začátku jen podporující roli v Donkey Kongovi, ale v devadesátých letech se z Maria stal milovaný maskot Nintenda a hvězdou jedné z nejpopulárnějších herních sérií všech dob. S příchodem vlastní hry přišla i změna profese z tesaře na instalatéra.

Ačkoliv se Segale celý život snažil médiím vyhnout, tak v roce 1993 odpověděl deníku The Seattle News na otázku, co si myslí o tom, že je jeho jméno používané v tak světoznámé hře.

„Dalo by se říct, že stále čekám na svůj honorář,“ řekl Segale.

Zobrazeno 1688 krát
Naposledy upraveno: út., 13. listopad 2018 10:26
Pro psaní komentářů se přihlaste