út., 15. listopad 2022 23:00

Mercedes v Brazílii zajel nejlepší výsledek sezóny

George Russell získal své první vítězství ve Formuli 1 George Russell získal své první vítězství ve Formuli 1 Zdroj: https://twitter.com/f1
São Paulo – Velkou cenu Brazílie ovládla stáj Mercedes. Závod byl plný nehod, v jeho průběhu musel na trať dvakrát vyjet safety car. Své premiérové vítězství slavil George Russell. Lewis Hamilton i přes kolizi s Maxem Verstappenem dojel na druhém místě, a tak mohl Mercedes slavit po dvou letech double. Závod naopak nedokončili oba jezdci McLarenu. Souboj o druhé místo v šampionátu mezi Sergiem Pérezem a Charlesem Leclercem se rozhodne až v Abú Dhabí.

Hned v úvodním kole předposledního závodu sezóny na trať vyjel safety car. Důvodem byla kolize mezi Danielem Ricciardem a Kevinem Magnussenem, která ukončila závod oběma jezdcům. Po restartu v 7. kole zaútočil dvojnásobný mistr světa Max Verstappen na Hamiltonovu druhou pozici. Při pokusu o předjetí vnitřkem zatáčky však Verstappen narazil do monopostu svého soupeře. Následkem tohoto incidentu si poškodil přední křídlo a propadl se na poslední místo. Hamilton žádnou výraznou poruchu neměl, ale klesl z druhého místa na osmé.

„Nemám, co bych k tomu řekl. Vy víte, jaké to s Maxem je,“ vyjádřil se Hamilton. „Myslím si, že to byl dobrý pokus o předjetí, ale pak jsem viděl, že mě nemá v úmyslu nechat dostatek místa a já neměl v úmyslu ustoupit, takže jsme do sebe narazili. Zničil jsem si přední křídlo, ale stejně jsme dnes byli pomalí, takže se nedalo nic víc dělat,“ komentoval incident Verstappen.

Ve stejném kole narazil jezdec Mclarenu – Lando Norris do Charlese Leclerca. Ten sice skončil v bariéře, ale přesto se mu podařilo v závodě pokračovat. Norris, který dostal pětisekundovou penalizaci, pak v 53. kole odstoupil a na trať podruhé během závodu vyjel safety car.

Druhý restart proběhl bez vážnějších komplikací a pro své první vítězství v kariéře si dojel George Russell, který suverénně vedl celý závod. Druhé místo obsadil Hamilton, kterému se po kontaktu s Verstappenem podařilo vzpamatovat. Mercedes tak mohl slavit double, který stáj naposledy získala v roce 2020 s jezdeckou dvojicí Lewis Hamilton a Valtteri Bottas.

„Poslední závody pro mě byly těžké, ale věřil jsem svému týmu. Překonali jsme problémy, které jsme měli na začátku sezóny a stále se zlepšujeme. Jsem moc šťastný za sebe i za celý tým,“ řekl Russell.

„Všichni tvrdě pracovali, abychom se dostali zpátky dopředu. Jsem šťastný, že jsem se dostal z osmého místa zpět na pódium. George odvedl skvělou práci. Vítězství si zaslouží,“ hodnotil výsledek Hamilton.

Vlnu emocí po závodě také vzbudil Verstappen, který před sebe i přes opakované naléhání týmu odmítl v posledním kole pustit svého stájového kolegu Sergia Péreze. Pérez nyní bojuje s Leclercem o druhé místo v šampionátu. Poté co se umístil na sedmém místě, jdou do posledního závodu oba jezdci se shodným počtem bodů.

Zobrazeno 341 krát
Naposledy upraveno: st., 16. listopad 2022 17:55
Pro psaní komentářů se přihlaste