st., 14. říjen 2015 18:43

Mistrovství světa v ragby vrcholí, favoritem je Nový Zéland

Anglie - Skupinovou část letošního Mistrovství světa v ragby ukončil 11. října zápas mezi Japonskem a USA. Hráči dvaceti nejkvalitnějších mužstev planety soupeřili o osm čtvrtfinálových pozic. Utkání ragbistů probíhala necelý měsíc na stadionech Velké Británie. O víkendu odstartuje navazující vyřazovací fáze systémem play-off o pohár Webba Ellise.

První čtvrtfinálovou dvojici tvoří Jihoafrická republika a Wales. Jediní zástupci afrického kontinentu v elitní osmičce se umístili ve skupině B na prvním místě, přestože hned na úvod překvapivě podlehli Japonsku 32:34. Poté však ukázali "Springboks" vysokou herní kvalitu. S přehledem přehráli zbylé soupeře ve skupině a díky bonusovým bodům z prohraného duelu s Japonskem obhájili první příčku. Velšané museli o své místo ve čtvrtfinále bojovat až do poslední chvíle. V rozhodujícím zápase na legendárním stadionu v londýnském Twickenhamu porazili domácí Anglii 28:25.

Největším adeptem na titul je mužstvo Nového Zélandu. "All Blacks" prošli základní skupinou suverénně. Postupně porazili Argentinu, Namíbii, Gruzii i Tongu. Obhájci titulu mají nejaktivnější bilanci mezi dosaženými a obdrženými body na turnaji ze všech mužstev, která činí +125 bodů. Nový Zéland si ve čtvrtfinále zopakuje reprízu finále z roku 2011, kdy se střetl s týmem Francie. V rozhodujícím utkání o první místo skupiny D podlehli Francouzi Irům 9:24, a v sobotu se tak postaví proti "All Blacks".

Nedělní souboj Irska s Argentinou považují experti za nejméně atraktivní duel čtvrtfinálového programu. Irové ale na závěr skupiny prokázali vynikající taktickou vyspělost proti kvalitnímu mužstvu Francie, a dokázali se tak vyhnout největšímu favoritovi letošního mistrovství. Mužstvo Argentiny má po základní části turnaje největší bodovou efektivitu. Jihoamerický tým dokázal ve čtyřech utkáních posbírat celkem 179 bodů.

Závěrem nedělního programu bude duel Austrálie – Skotsko. Skotský výběr si v dosavadním průběhu připsal 585 skládek, což je nejvíce ze všech účastníků eltiní osmičky na tomto turnaji. Australané, dvojnásobní mistři světa, podobně jako Irsko či Nový Zéland, na mistrovství ještě neprohráli. Oba celky mají k dispozici skvělé hráče. Na skotské straně je to nejproduktivnější hráč turnaje Greig Laidlaw, na australské pak skvělý kopáč Bernard Foley.

V rámci Rugby World Cup 2015 se zatím odehrálo čtyřicet utkání, které zaznamenaly velký ohlas fanoušků. Během zbylých deseti zápasů se očekává překročení hranice dvou milionů návštěvníků.

Zobrazeno 1893 krát
Naposledy upraveno: čt., 1. únor 2024 22:07
Pro psaní komentářů se přihlaste