út., 26. březen 2024 05:59

MS v hokeji po devíti letech hostí Česká republika

Logo mistrovství světa v hokeji 2024 Logo mistrovství světa v hokeji 2024 Zdroj: https://www.ceskyhokej.cz/
87. ročník mistrovství světa v ledním hokeji se bude po devíti letech odehrávat v České republice. Bude probíhat od 10. do 26. května 2024 a hostit jej budou dvě města - Praha a Ostrava. Český národní tým se hned v prvním utkání potká se silným Finskem.

Pořádání 87. ročníku MS v ledním hokeji bylo Česku přiděleno na základě rozhodnutí IIHF (Mezinárodní federace ledního hokeje) již v roce 2019. Původně se mluvilo o uspořádání mistrovství v Brně , z toho však sešlo z důvodu nedostačující hokejové haly. Diskutovalo se o postavení nové, která bude kritériím potřebným k uspořádání MS vyhovovat, ale k rekonstrukci nakonec nedošlo. Rozhodlo se tedy o pořádání v Praze a v Ostravě, přičemž v pražské O2 Aréně se budou odehrávat zápasy skupiny A, v Ostravar Aréně zápasy skupiny B.


Letošního mistrovství světa se účastní 16 zemí. Nově si na mistrovství světa zahraje i Polsko, které si účast zasloužilo postupem z nižší divize, rovněž jako Velká Británie. Naopak na šampionátu neuvidíme hrát Rusko a Bělorusko, které se z důvodu invaze na Ukrajinu účastnit nebudou.

SKUPINY MS v hokeji 2024

skupina A - Praha: Finsko, Kanada, Česko, Švýcarsko, Norsko, Dánsko, Rakousko a Velká Británie

skupina B - Ostrava: USA, Německo, Švédsko, Slovensko, Lotyšsko, Francie, Kazachstán, Polsko

KDY HRAJÍ ČEŠI?
Česká reprezentace se v prvním zápase utká s již zmíněným Finskem. Skandinávský soupeř jej čeká i následující den, jako další následuje zápas s Norskem. V pondělí 13. května vyzveme soupeře ze Švýcarska a ve středu si zahrajeme s Dány. Po denní pauze nás v pátek čeká utkání s Rakouskem.

POTENCIÁLNÍ POSILY Z NHL

Jak už jsme si v minulých ročnících MS mohli všimnout, čeští hráči ze zámořské NHL na šampionátech opravdu “bodují” a jsou pro národní tým velkým přínosem. Jejich účast by nám tedy mohla zvýšit šanci umístit se na vyšších příčkách než minulý rok. Zda se účastnit budou nebo ne, bude především záviset na jejich aktuálním zdravotním stavu, smluvních závazků v NHL a zda jejich tým NHL postoupil do play-off. Mezi adepty patří především hráči Tomáš Hertl a Filip Zadina, kteří momentálně působí v týmu San Jose Sharks a mohli by posilnit útočné pásmo. Z týmu Anaheim Ducks by to pak mohl být obránce Radko Gudas a brankář Lukáš Dostál.

MISTROVSTVÍ SVĚTA V ČESKU
Poslední mistrovství světa v hokeji odehrávající se na území ČR proběhlo v roce 2015, kdy si zlato odvezla Kanada. Kanada si u nás vybojovala zlatou medaili i na šampionátu v roce 2004. Podaří se jí to i tento rok? Necháme se překvapit, avšak jako hokejová velmoc má opět velké šance na výhru.

VÝHRY ČR NA MS V HOKEJI
Český národní tým si z celkem 29 účastí na mistrovství světa odvezl šest zlatých medailí. Na další zlato však čekáme už od roku 2010. Dále máme jednu stříbrnou medaili a šest bronzových. Naposled si česká hokejová reprezentace odvezla bronzovou medaili z MS 2022, které se odehrávalo ve Finsku. Uvidíme, zda se nám tento rok na domácím ledě podaří nějakou medaili vybojovat.

KDE SE BUDOU KONAT NÁSLEDUJÍCÍ ROČNÍKY?
MS v ledním hokeji 2025 bude hostit švédský Stockholm a dánský Herning, následující rok bude šampionát probíhat ve švýcarském Curychu a Fribourgu.

 

rozpisutkaniostravarozpisutkanipraha

Zobrazeno 295 krát
Naposledy upraveno: út., 26. březen 2024 08:35
Pro psaní komentářů se přihlaste