po., 28. březen 2022 01:17

Naděje jako ústřední téma mezinárodního festivalu Academia Film Olomouc

Plakát festivalu AFO57 Plakát festivalu AFO57 Zdroj: afo.cz
OLOMOUC - Mezinárodní festival populárně-věděckých filmů Academia Film Olomouc se po dvou letech v online verzi vrací zpět do kinosálů. Již 57. ročník odstartuje 26. dubna. Poslední umělecké snímky můžeme zhlédnout 1. května. Celý festival bude provázet téma naděje. Kromě desítek filmů nabídne festival také doprovodný program ve formě diskuzí, přednášek, workshopů či hudební produkce.

„Představíme to nejlepší, co za poslední dva roky vzniklo v mezinárodní i tuzemské tvorbě. Jde nám o průřez styly a formami vyprávění i vědecká témata filmů. Především sdílíme fascinující příběhy, které diváky oslovují přímo - otevíráme s návštěvnictvem AFO diskuze o sdílených výzvách současnosti,“ říká vedoucí programu festivalu Ondřej Kazík, který společně s dramaturgickým týmem vybíral ze třech tisíc přihlášených filmů z celého světa. 

V programu se představí například film Uloženo na neurčito (Containment), který vytvořil režisér Peter Galison. Snímek vypráví o zanechávání stop jaderného odpadu z jaderných elektráren. Dále se návštěvníci mohou těšit rovnou na tři dánské filmy: Můj vnitřní kód (Genetic Me), Hon na rozkoš (Hunting for Hedonia) a Jak vyřešit budoucnost (Solutions), jejichž autorka, Pernille Rose Grønkjær, festival sama navštíví. Snímek Hudba z nul a jedniček (The Computer Accent) bude mít v Česku dokonce premiéru. Jedná se o dokument, který pojednává o využití umělé inteligence v umění při vzniku nového alba americké kapely YACHT. V české soutěži se objeví například dokument Jednotka intenzivního života nebo film Industrie - Výroba války. Z přednáškových zajímavostí můžeme vypíchnout třeba přednášku Christophera Schwalma, který pohovoří o změnách klimatu nebo přednášku Aleny Laškové na téma mindfulness (v češtině všímavost či duchapřítomnost, pozn. redaktora). 

Pro úspěšný vtup na festival je nutná akreditace, která je spuštěna již od 23. března a je zcela zdarma. Návštěvnící všach na chod celého festivalu mohou finančně přispět. Více informací o akreditaci se dozvíte na stránkách Academia Film Olomouc. Centrem festivalového dění se bude soustřeďovat primárně Umělecké centrum UP (Konvikt), avšak ani Kino Metropol, Vlastivědné muzeum, Divadlo na cucky, Jazz Tibet Club a další nebudou opomenutými místy dění. 

Academia Film festival se koná každoročně již od roku 1966 pod záštitou Univerzity Palackého. Za téměř šedesát lét své existence přivítal festival řadu význačných osobností jako například evolučního biologa a advokáta ateismu Richarda Dawkinse, tvůrce legendárního cyklu Byl jednou jeden život Alberta Barillého, filozofa Petera Singera, vítězku prestižní televizní ceny Emmy Jamie Jacobsen, profesora oboru historie vědy a fyziky na Harvardu Petera Galisona, držitelku ceny BAFTA Sheilu Hayman a mnoho dalších. Všichni tito lidé se snaží o popularizaci vědy a dopomohli posunout festival na vyšší úroveň. 

Zobrazeno 710 krát
Naposledy upraveno: pá., 1. duben 2022 12:17
Pro psaní komentářů se přihlaste