Předzámčí tamějšího zámku se od soboty 26. 10. do pondělí 28. 10. zaplnilo davy návštěvníků, kteří se tísnily před tzv. Zubří bránou, kde začínají jednotlivé prohlídky. V prvním prohlídkovém okruhu měli návštěvníci možnost nahlédnout do reprezentačních salónů, jejichž nedílnou součástí je zámecká zbrojnice s ojedinělou sbírkou zbraní a zbroje. Dále se návštěvníci vydali pod vedením svého průvodce či průvodkyně do východního křídla zámku, kde se nachází okouzlující romantické interiéry, ve kterých se turisté přenesli zpět do starých časů 19. století, kdy na zámku pobývala knížecí rodina Auersperg, jejíž příslušníci byli zároveň posledními majiteli Žlebského zámku. Nejvýznamnějším členem tohoto rodu byl kníže Vincenc Karel z Auerspergu, vášnivý milovník historie, který se Žlebům rozhodl vrátit zpět nedobytnou podobu opevněného hradu s věžemi porostlými břečťanem.
Závěrem tohoto standardního prvního prohlídkového okruhu byla návštěva plně zprovozněné zámecké kuchyně, kde návštěvníky přivítali kuchtíci a kuchtičky v historických kostýmech. Připravený kuchařský personál se postaral nejen o doprovodný program, ale i o malou pozornost v podobě sladké dobroty. Koláčky se začínají zadělávat již od brzkých ranních hodin, a to z jemné hladké pšeničné mouky. Současně se roztopí v historických kachlových kamnech. Koláčky se dále plní švestkovým a jablkovým povidlím, tvarohem či mákem. Nakonec se posypou máslovou drobenkou a po upečení ještě hezky máslem pomastí.
S touto sladkou tečkou na závěr se návštěvníci vrací z provoněné kuchyně zpět na nádvoří, které mnohým dozajista připomnělo některé z pohádek, které se na zámku natáčely. A pokud jste snad nestihli akci Oživená zámecká kuchyně, nesmutněte. Zámek Žleby si pro své návštěvníky, jako už každoročně, přichystá adventní prohlídky, které se letos budou konat každý víkend od 23. 11. do 8. 12. 2024. Součástí vánočně laděné procházky zámkem bude i návštěva sladce provoněné zámecké kuchyně.