čt., 16. březen 2017 00:10

Festival Jeden svět nahlédne pod slupku banánového průmyslu

Plakát k akci Za férové banány Plakát k akci Za férové banány Zdroj: Veronika Miklíková
Olomouc - Blížící se festival Jeden svět pořádá spolu se studentským spolkem Udržitelný Palacký v rámci svého doprovodného programu akci Za férové banány. Kavárna Druhý domov uvítá v úterý 21. března v 18 hodin nejen milovníky banánů, ale i ty, které zajímá problematika spojená s banánovým průmyslem. 

Pořadatelé chystají pro návštěvníky promítání filmu Cenová válka o banány – příliš laciná rozhodnutí. Film se bude promítat v rámci ozvěn filmového festivalu Life Sciences Film Festival. „Diskontní řetězce vedou cenovou válku; jak mezi sebou, tak i vůči dodavatelům. Na jedné straně válečné fronty stojí spokojení zákazníci s košíky plnými banánů v ceně pod jedno euro za kilogram, na straně druhé dělníci na plantážích, kteří na snahu o co nejnižší náklady doplácejí první – jako obvykle,“ objasňuje film jeho režisérka Němka Sarah Zielurová. 

Po zhlédnutí filmu budou moci hosté diskutovat na téma Férových banánů s Pavlou Kotíkovou z Ekumenické Akademie, což je nezisková organizace, která se alternativním způsobem snaží řešit ekologické, sociální a ekonomické problémy. Jedním z problémů je právě otázka banánů. „Chceme, aby ti, kdo je pro nás pěstují a sklízí, dostali dost peněz, aby se mohli uživit, poslat svoje děti do školy, dovolit si jít k lékaři nebo plánovat svou budoucnost,“ komentují situaci organizátoři kampaně. 

Pro hosty bude připravené i občerstvení – tematicky samozřejmě z fair trade banánů. Zájemci budou moci ochutnat pochutiny jako například banánový chlebíček či banánové placičky vytvořené ze speciální odrůdy banánů tzv. plantainů, někdy také známé jako banány na vaření. Po celou dobu akce platí vstup zdarma. Na internetových stránkách www.pribehbananu.cz je možné sledovat více zajímavosti a interaktivní formou se dozvědět více informací. 

Zobrazeno 1993 krát
Naposledy upraveno: čt., 16. březen 2017 01:12
Pro psaní komentářů se přihlaste