st., 13. březen 2019 19:33

Nekonečná výstavba. Hradecký fotbalový stadion se může v blízké době dočkat dalšího výběrového řízení

Takto měl vypadat nový hradecký stadion. Takto měl vypadat nový hradecký stadion. Zdroj: www.fchk.cz
Hradec Králové - Úterý 12.3. bylo pro příznivce hradeckého fotbalu opět velkým dnem. Zastupitelstvo Hradce Králové znovu řešilo fotbalový stadion. Stavba, která se řeší déle, než je na světě jakýkoliv nezletilý občan krajského města na soutoku Labe a Orlice, se dostala opět do bodu nula. Tuto skutečnost mělo vedení města změnit, byť právě aktuální zastupitelstvo zrušilo předchozí tendr.

Přibližně dvacet nejskalnějších příznivců ,,Votroků” se pár minut před pátou hodinou, na kterou byl bod schůze naplánován, sešlo na galerii pro veřejnost. Mezi nimi seděli i zástupci klubu, trenér Zdenko Frťala, tiskový mluvčí Michal Petrák a výkonný ředitel klubu Jiří Sabou. ,,Styďte se, všichni do jednoho se styďte, jste podvodníci,” ozval se rozzlobený fanoušek černobílých, když se mezi příspěvky dvou zastupitelů rozhostilo ticho.  
 
Hradečtí zastupitelé dlouze diskutovali, aby si nakonec odhlasovali navýšení rozpočtu na výstavbu nové fotbalové arény o deset procent, tedy z 550 na 605 milionů korun. Tuto částku určili jako hranici, přes kterou nepůjdou. Zároveň ale musí projektanti upravit a částečně přepracovat prováděcí dokumentaci, která podle odborných posudků vykazuje nedostatky. 
,,Nechali jsme projekt prověřit z pohledu statiky, dokumentace i ceny a naše obavy se potvrdily. Mým úkolem je nyní jednat s projektanty, aby dokumentaci upravili, a to pokud možno v rámci reklamace,” vysvětloval náměstek primátora pro oblast městských investic za ODS Jiří Bláha. 

Výběrové řízení by mohlo být vypsáno do konce července


,,Jestli se nám nějaká firma za 605 milionů přihlásí, budu příjemně překvapen,” naznačoval nedůvěru ve zdárné ukončení ,,stavby” stadionu zastupitel za KSČM Lubomír Štěpán. Minulý tendr z léta, který v listopadu nové zastupitelstvo zrušilo, počítal s trávníkem a dvěma tribunami. V nové odhlasované podobě počítá s tribunami po celém obvodu trávníku. Právě vyjádření ohledně okolností předchozí podoby se dočkalo negativní reakce z galerie jednacího sálu. Náměstek primátora Jiří Bláha totiž prohlásil, že debatoval se zástupci Fotbalové asociace ČR a ti mu sdělili, že na stadionu schváleném v létě by se stejně hrát nedalo. Dvě tribuny prý neodpovídají regulím. Fanoušci na ,,tribuně” krajského úřadu se náměstkovi pobaveně zasmáli. ,,To, co říkal, podle mě není pravda,” reagoval na slova náměstka Michal Petrák, tiskový mluvčí hradeckého fotbalového klubu, v živém diskusním kruhu s příznivci královéhradeckého mužstva. Zároveň jim však oponoval, když se většina z nich rozčilovala, že za 605 milionů korun se čtyři tribuny a trávník nepostaví. Podpořil ho i Richard Jukl, místopředseda představenstva klubu, který na výstavbu dohlíží za fotbalový klub. ,,Není to moc peněz, ale nějaké firmy se přihlásí už jenom kvůli prestiži. Město musí vyhlásit výběrové řízení do července, aby mohlo čerpat finance z aktuálního rozpočtu. V prvních měsících příštího roku by mohlo být jasno,” uklidňoval Richard Jukl rozčilené fandy. 

Jednotlivci z řad hradeckého kotle si šli těsně před hlasováním vyříkat situaci přímo s náměstkem primátora Jiřím Bláhou, který je připraven projekt odpískat, pokud by se do výběrového řízení nikdo nepřihlásil. Na situaci dokonce dohlíželi dva strážníci, konverzace se ovšem udržela na džentlmenské úrovni a jejich asistence nebyla potřeba.  Po závěrečném hlasování byla na balkóně pro veřejnost cítit znatelná rozpačitost. Zastupitelé sice podpořili výstavbu stadionu, ale za stávajících podmínek je skutečná realizace nejistá. Fotbalové fandy už po letech čekání těžko někdo uklidní. 
 
Plán B

K jejich klidu nepřispělo ani vyjádření hlavního aktéra celého jednání, náměstka Jiřího Bláhy, který se pro Hradecký deník vyjádřil o možné variantě B. V reálné úvaze je dle něj možnost postavit nový stadion na louce mezi Hradcem Králové a Pardubicemi. Zároveň přiznal, že si není jist, jak by reagovali zástupci Pardubic nebo samotní fanoušci. Tomuto nápadu se vysmála většina diskutujících na nejznámější facebookové stránce aktivních českých fanoušků, která sdružuje téměř čtyřicet tisíc lidí: Český fotbal pro fanoušky.

 

Zobrazeno 1901 krát
Naposledy upraveno: čt., 14. březen 2019 09:43
Pro psaní komentářů se přihlaste