ne., 1. květen 2016 17:40

Nemít jedničku se může vymstít, varuje Holeček. Kdo bude hájit Českou branku na MS?

Praha – Už dlouho nebyl před světovým šampionátem tak vyrovnaný souboj o post brankáře číslo jedna jako letos. Mezi Dominikem Furchem z Omsku a Pavlem Francouzem z Čeljabinsku není příliš velký výkonnostní rozdíl, navíc do všeho ještě může promluvit Matěj Machovský z Plzně.

Pro Furcha hovoří fakt, že odchytal většinu reprezentačních zápasů během sezony. Francouze zase podle statistik zastihla před mistrovstvím větší forma.

Prusek: Mezi gólmany není jasný favorit

Trenéři se o brankáři, který bude v Rusku hájit české brankoviště rozhodnou podle výsledků přípravy. Před startem šampionátu zbývá odehrát poslední utkání Euro Hockey Tour ve Znojmě proti Švédům a generálku na turnaj v Praze proti mistrovské Kanadě.

Na to upozorňuje i Martin Prusek, který získal s českým národním týmem tři medaile, z toho jednu nejcennější v roce 1999. "Myslím si, že tyhle dva zápasy definitivně rozhodnou, kdo odchytá první zápas na turnaji proti domácímu Rusku."

Vyrovnanost brankářů je patrná a proto si ani Prusek zatím netroufá určit jasnou jedničku. "Furch s Francouzem jsou tak vyrovnaní, že to na stoprocentní jedničku nevypadá ani pro turnaj. Není to jako třeba jako za Vokouna, který přijel jako neotřesitelná jednička. Post brankáře číslo jedna se klidně může odvíjet od vývoje turnaje, bude záležet, komu se bude více dařit."

Podobně jako při posledním českém medailovém úspěchu z roku 2012, kdy se o minuty v modrém půlkruhu střídali Jakubové Kovář a Štěpánek.

Brankář musí vědět, že je jednička

Přesto legendární Jiří Holeček, který dotáhl reprezentaci k dvanácti medailím z velkých světových akcí, varuje, že nevybrat před turnajem jedničku se může vymstít.

"Trenéři musí určit před turnajem, kdo bude první brankář. Je to strašně důležité pro psychiku gólmana, nejde to udělat, tak že se rozhodne až během turnaje," vysvětluje Holeček, který byl v reprezentaci jedničkou téměř celá osmdesátá léta minulého století.

Holečka podobně jako širokou hokejovou veřejnost mrzí, že nepřijeli brankáři ze Severní Ameriky. "Vůbec nevím, proč se omluvil Petr Mrázek z Detroitu, protože si myslím, že měl přijet. Kdyby přijel Mrázek a nebyl zraněný Pavelec, tak by Furch s Francouzem bojovali o místo třetího brankáře."

Publikováno: http://sport.aktualne.cz/brankar-musi-vedet-ze-je-prvni-rika-holecek-rozhodnou-posled/r~11bb60440d7111e683920025900fea04/

Zobrazeno 1851 krát
Naposledy upraveno: ne., 1. květen 2016 20:00
Pro psaní komentářů se přihlaste