ne., 13. březen 2016 21:06

Neobjasněná smrt Keitha Emersona

Světoznámý britský klávesista Keith Emerson byl ve čtvrtek nalezen mrtvý ve svém domě v kalifornské Santa Monice. Smrt hudebního průkopníka 70. let policie prošetřuje jako sebevraždu. Příčinou zpěvákovy smrti byl průstřel hlavy.

„Keith byl jemná duše s láskou k hudbě. Byl to vášnivý klávesista, který bude ještě mnoho let nedostižný. Byl to průkopník a inovátor, jehož hudební genialita nás všechny, kdo se pohybujeme v rocku, klasické hudbě a jazzu, zasáhla,“ reagoval na smrt svého přítele bývalý bubeník skupiny ELP, Carl Palmer.

Emersonova kariéra započala v 60. letech s kapelou The Nice, která se v prosinci roku 1968 představila i pražským divákům 2. Československého beatového festivalu. Po rozpadu kapely v roce 1970 se Emerson vydal vlastním směrem a založil kapelu ELP s Gregem Lakem a Carlem Palmerem. Během 70. let kapela vydala devět alb, na kterých demonstrovala Emersonovo vizionářské spojení rocku a klasické hudby. Emerson tak byl jedním z průkopníků trendu, který celé scéně dominoval po celá sedmdesátá léta.

Po rozpadu ELP v roce 1979 se členové kapely dali dohromady ještě jednou - pro závěrečné turné v 90. letech, v ramci kterého Emerson podruhé zavítal i do České republiky. Hudebník se v závěru své kariéry věnoval sólové tvorbě, která vyústila v jeho autobiografii Pictures of na Exhibicionist z roku 2004. Poslední roky jeho kariéry podporoval svá tvrzení o tom, že se necítí jako rocková hvězda, ale jako skladatel a koncertoval se symfonickými orchestry po celém světě.

Zobrazeno 2499 krát
Naposledy upraveno: út., 12. březen 2024 18:36
Pro psaní komentářů se přihlaste