ne., 1. leden 2012 17:30

Novoroční projev prezidenta Klause

Na Nový rok vystoupil Václav Klaus  s tradičním prezidentským projevem. Začínal vzpomínkou na Václava Havla a zdůraznil významnost jeho boje za svobodu a demokracii. Klaus též konstatoval, že přání, aby byl rok 2011 rokem klidnějším, se vyplnilo pouze částěčně. Zdrojem neklidu byla politická sféra.

Řekl, že řešení dluhů evropských států se stále odsouvá, což můze vést k jejich prohloubení a Evropa se vrátí do recese, což by zasáhlo i Českou republiku. V souvislosti s krizí v některých evropských zemích poukázal na fakt, že Česká republika je zemí v ekonomických a politických základech stabilní a že míra nezaměstanosti je pod průměrem zemí Evropské unie.

Zmínil i státní dluh, který před deseti lety činil 345 miliard korun a dnes činí čtyřnásobek. Aby státní dluh tak rapidně nerostl, měly by se podle Klause mírnit naše nároky, které se zvyšují bez ohledu na ekonomiku. Právě politici by měli občany přesvědčit o tom, že tento způsob uvažování je sice pohodlný, ale také ničivý. Ničivé nároky jsou posilovány předvolebními sliby, které dávají jednotlivé politické strany. Protože tento rok bude rokem voleb do Senátu a krajských zastupitelstev, varoval voliče, aby se nenechali unést předvolebními sliby politických stran.

Nakonec zdůraznil význam pilných, pracovitých a nadaných lidí, kteří jsou dle Klause zárukou budoucnosti: „Není fráze říci, že v naší zemi žije spousta pilných, pracovitých a nadaných lidí. Jsou bezejmenní a širšímu okolí neznámí, protože média o nich nepíší. Právě tito lidé jsou zárukou naší budoucnosti. Dejme jim šanci a zkusme být jako oni. Jen tak bude - přes všechna rizika a možné obtíže - rok 2012 pro každého z nás a pro celou naši Českou republiku rokem dobrým a úspěšným“.

 

 

Zobrazeno 2204 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:42
Pro psaní komentářů se přihlaste