ne., 9. listopad 2014 11:38

Nový cirkus pomůže dětem z dětského domova

Domácí i zahraniční akrobati, žongléři, či populární kapely Live music superheroes,  Please the Trees a Bunky klub. To a jsou hlavní lákadla šestého ročníku festivalu Surround of Unity – jedinné podobné akce na střední Moravě. Umělci vyznávající tzv. Nový cirkus, se sejdou již tradičně v olomouckém klubu S-Cube, a to v sobotu 22. listopadu. Cílem pořadatelů je podpořit dětský domov v Olomouci. Znevýhodněné děti za léta fungování festivalu touto cestou získaly 32 tisíc korun. Organizátři věří, že se jim částku letos podaří co možná nejvíc navýšit.

Akrobatické prvky na lanech si budou moci vyzkoušet návštěvnící už od 13:30 kdy začíná speciální workshop závěsné akrobacie pod vedením zkušených lektorek z Cirkusu TeTy. „Dvě akrobatky se na scénu vrátí i odpoledne, kdy uvedou krátký příběh o tom, jestli má smysl čekat, až nám někdo zavolá,“ říká Jan hlavsa, pořadatel festivalu. Úvodní program určený (nejen) pro děti nabídne také workshopy, žonglování, pantomimy či výtvarnou dílnu. „Workshopy se během dne postupně změní v Galashow, která odstartuje řadu výjimečných vystoupení,“ upřesnil Jan Hlavsa. Olomouckému publiku se představí mimo jiné také rakouská písničkářka Alicia Edelweiss, která vystoupí spolu s žonglérem Máriem. Zkrátka nepřijdou ani milovníci divadla, respektive divadelní improvizace. Uskupení vzniklé díky ostravskému Cirkusu trochu jinak nazvané Mimoni, bude si své vystoupení nepřipravuje. Vše(jak už název žánru napovídá) vznikne až při samotném představení. Tak jako loni, ani letos nebudou chybět zástupci Cink Cink Cirk, tentokrát  se svým pouličním představením akrobacie, žonglování, divadla a živé muziky nazvané Bum.

Jedno z velkého množství lákadel letošního Surround of Unity vypíchnul Josef Konig – další z organizátorů: „Je to například Ondřej Holba, který je studentem pražské DAMU a vystoupí se svou diplomovou prací – Piece of Glass. Diváci se díky němu mohou těšit na profesionální koláž pantomimy, fyzického divadla a kontaktní žongláže.“ Organizátoři festivalu věří, že se strefí do vkusu všech návštěvníků: „Rádi mezi námi přivítáme jak rodiny s dětmi, tak milovníky divadla, hudby či nového cirkusu. Věřím, že se nám i letos podařilo namíchat pestrý a bohatý program,“ dodává Hlavsa. Jedním z vrcholů večera bude světelná show, kterou pražský soubor Firelovers vytvořil speciálně pro tuto příležitost. O definitivní tečku za festivalem se postará trio již zmíněných hudebních kapel.

Kolik peněz letos děti z dětského domova dostanou, záleží na počtu příchozích návštěvníků. Vstupenky na Surround of Unity lze pořídit přímo na místě. Dospělý zaplatí 130 Kč. Návštěvníci, kterým už bylo 14 let, by si měli připravit 70 korun. Ti nejmladší pak neplatí nic.

Zobrazeno 1703 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:49
Pro psaní komentářů se přihlaste