út., 18. duben 2023 14:43

Objevem roku je Calin. Nejposlouchanější rapper Česka získal Anděla

Calin s Vikorem Sheenem na titulce dubnového čísla Esquire Calin s Vikorem Sheenem na titulce dubnového čísla Esquire Zdroj: autorský obrázek
Praha – Călin Panfili je český rapper a RnB zpěvák s moldavskými kořeny. Od roku 2017 vydával singly, jeho první album Svědomí vyšlo v roce 2020. Druhé album Popstar z roku 2022 mu nyní přineslo Anděla. Z letošního udělování cen si odnesl sošku Objev roku.

Ceny Anděl s hlavním partnerem Coca-Cola se letos uskutečnily v prostorách pražského Výstaviště v sobotu 15. dubna. Moderování se tentokrát ujal herec Kryštof Bartoš. Česká hudební akademie v hlasování o cenách Anděl rozhodovala o nejlepších nahrávkách vydaných v roce 2022 ve 14 kategoriích a o novém členovi Síně slávy. Mimo Calina cenu získala třeba Lenny, zesnulý Miro Žbirka, Vypsaná fiXa nebo rappeři 58G.

Před pár lety hudební žánr hip hop, kam se řadí i rap, české prostředí moc nezajímal. Média o rapperech nepsala, rádia nehrála jejich skadby. S postupem času se to pomalu, ale jistě mění. Na příkladu Calina nebo Viktora Sheena, kteří jsou stejně tak jako rappeři i zpěváci, lze vidět, že rap je nový pop. Oba dva jsou podle Spotify nejposlouchanější umělci Česka. Jejich alba jsou i po letech od vydání na nejvyšších příčkách IFPI. Calin má měsíčně přes 825 000 poslechů. Česká hudební akademie ho ale objevila až letos. I když to je až po pár letech od toho, kdy se objevil na české hudební scéně, je za to rád. Svojí děkovnou řečí při přebírání ceny pobavil celý sál. „Zdravím Vás, je to hard. Nemyslím si, že jsem objevem tohoto roku, každopádně vážím si toho, že mě někdo objevil,“ poděkoval s úsměvem rapper. Jeho dík patřil i kamarádům z labelu Rychlí kluci, se kterými je od svých začátků.

Pro Calina tohle ale není první ocenění. Loni získal Českého Slavíka v kategorii Objev roku. Před pár lety o něm ještě moc lidí nevědělo, dnes ho zná skoro celá republika. V únoru letošního roku vydal společně s Viktorem Sheenem, což je druhý nejposlouchanější umělec u nás, album ROADTRIP, kterým dali jasně najevo, kdo české hudební scéně momentálně vládne. Počátkem února titulky tuzemských hudebních publicistů ukazovaly něco mimořádného. I média začínají s rapem jako tématem počítat. Dubnové číslo časopisu Esquire mělo na titulce dva muže – Calina a Viktora Sheena. I oni dva ví, že se něco začíná dít, a že to třeba přinese změnu. „Beru to všechno s rezervou. Hudba, kterou dělám, je součástí kultury, jíž se dříve nevěnovala až taková pozornost. A nezastupuju ji zdaleka jenom já, je to víc kluků. Pokud bychom byli z té menší pozornosti kyselí, nikdy se to neprolomí,“ uvedl Calin pro Novinky.cz.

Zobrazeno 772 krát
Naposledy upraveno: út., 18. duben 2023 20:19
Pro psaní komentářů se přihlaste