po., 8. duben 2019 21:53

Obrat svátečních střelců. Kometě zařídili druhý bod Bartejs s Pláškem

Netradiční pohled: obránce Komety Bartejs slaví svůj třetí gól sezóny Netradiční pohled: obránce Komety Bartejs slaví svůj třetí gól sezóny Zdroj: https://www.facebook.com/hc.kometa/
Brno – Tři ze čtyř klání napínavé a třaskavé série mezi Brnem a Libercem se rozhodovala v prodloužení. V tom posledním byl úspěšnější celek domácích. Ve druhé minutě prodloužení si svůj premiérový gól v play-off připsal nadějný útočník Karel Plášek a vyrovnal stav semifinále na 2:2.

Z ospalého úvodu těžili hostující Tygři  

Obhájce trofeje byl před zápasem v pozici, kterou čtyři roky nepoznal, prohrával v play-off. Bílým Tygrům vystřelil ve třetím utkání druhý triumf v sérii Vlach a usínání v Brně muselo být pro Liberecké nanejvýš příjemné. 

Horkokrevný trenér Liberce Filip Pešán neměl důvod po včerejším vítězství zasahovat do úspěšné sestavy. Oproti tomu Libor Zábranský, kouč na druhé straně barikády, proházel všechny obranné dvojice a jen na tribunu posadil důraznou věž Brna Bedřicha Köhlera. Po hymně, kterou zpívala celá hala, se aktéři vrhli do čtvrtého vzájemného střetnutí. 

Začátku dominovala opatrnost a rozvaha. Rozkouskované hře chyběl šmrnc, na který jsme byli v předchozích zápasech zvyklí. Na ledě se spíše uspávali hadi, než že by se hrál atraktivní hokej. V sedmé minutě se nechali uspat i domácí. Hudáček projel celým kluzištěm jako nůž máslem a ideálně namazal Birnerovi před prázdnou bránu, skóre se změnilo na 0:1. Kometa nebyla schopna reagovat na nepříznivý vývoj duelu a na ledové ploše viditelně ztrácela. Předvést se tak musel Čiliak, který čelil několika slibným pokusům. V největší šanci ale zasahovat nemusel, Jelínek převzal Vlachovu přihrávku a bránu brněnského brankáře přestřelil. Ke konci se probudilo i Brno. Do nebezpečného prostoru se z buly probojoval Peter Mueller a jeho hbitá střela trefila Willovu výstroj. Tři minuty před koncem první části fauloval Birner a v přesilové hře se opět ozval zámořský střelec Mueller. Dostal nabito v mezikruží, ale jeho bomba neměla gólové parametry, jen těsně minula tyč. 

Nedisciplinovanost plodila přesilovky. Ty přinesly po gólu na každé straně 

Ve třetí minutě druhého dějství vystřelil kolem levé tyče Lakatoš, puk se odrazil od zadního mantinelu kolem druhé tyče a Čiliak měl štěstí, že se Lakatoš nedostal k opuštěnému kusu pryže první. Následně zbytečně fauloval Redenbach a o minutu později si k němu smutně přisedal Ševc, dvojnásobná přesilová hra byla na světě. Kometa vyrovnala okamžitě. Orsava našel zpoza brány Zaťoviče a ten, před libereckým brankovištěm nikým nehlídaný, umístil touš do pravého růžku. Ve 25. minutě svítil na světelné kostce stav 1:1. 

Druhá třetina rozhodně nabízela hokej, který se očekával. Rychlá a pohledná hra doplněná o tvrdé souboje a vyhrocené šarvátky. Jedna taková strkanice nastala před polovinou utkání po zakončení Ševce a zákroku Čiliaka. V navazující hře čtyři na čtyři se k ráně nápřahem odhodlal Michálek, zavřel oči a trestuhodně minul tři tyče. Po nepovedeném pokusu domácího beka fauloval Dočekal a Brno šlo dokonce do tří. Stejně jako Kometa, využili obrovskou výhodu i Tygři. Kvapil nevymýšlel žádnou kulišárnu. Zvedl hlavu a křižným pasem přesně našel Filippiho, který z první rozvlnil síť za zády slovenského brankáře. Střela byla ku smůle maskovaného muže přizvednuta jeho vlastním obráncem, stav se tak posunul na 1:2. Ve 38. minutě se hrubky dopustil Ševc, u mantinelu se zamotal, přišel o kotouč a vybídl Pláška k úniku. Bekhendová klička mladého brněnského útočníka však nevyšla podle jeho představ. 

Zlepšená hra Komety přinesla třetí prodloužení této série 

Kometa se startem závěrečné třetiny vlétla do útoku. Na Willa se valil jeden útok za druhým. Při přesilové hře pálil Mueller, o vyrovnání se snažil také Orsava, avšak i proti němu liberecký brankář zvítězil. Již ve vyrovnaném počtu mužů na obou stranách se snažil individuálně prosadit Dočekal, ovšem ani on nebyl úspěšný. 

Mohutný tlak domácích přinesl své plody ve 49. minutě. Rychlé přečíslení vyřešil chytrou zpětnou přihrávkou Holík, počkal na hráče z druhé vlny, konkrétně Bartejse, jenž se mohl z prostoru mezi kruhy těžko mýlit. Utkání bylo vyrovnáno na 2:2. V 52. minutě zapnul pomocné motory Lakatoš, přebruslil celou letku Komety a umisťoval puk mezi Čiliakovy betony, neúspěšně. S postupujícím časem se zvyšovala nervozita a s ní spojené střety kolem brankoviště. V nejvýraznějším konfliktu se projevili Zaťovič s Hudáčkem, prvně jmenovaný vyhrál, když svého soka zalehl. 

Prodloužení netrvalo ani celé dvě minuty, Karel Plášek si připsal první bod v play-off 

I třetí prodloužení vyrovnané série netrvalo dlouho, dnešní bylo dokonce ukončeno nejrychleji. Orsava lobem vyslal Pláška a mladík měl možnost reparátu po své nevyužité šanci ze druhé třetiny. I přes velkou rychlost si talentovaný útočník přebral neposedný puk do jízdy a nedal zblízka Willovi žádnou šanci. V čase 61:22 bylo ustanoveno závěrečné skóre 3:2.

 

HC Kometa Brno – Bílí Tygři Liberec 3:2pp 

(0:1, 1:1, 1:0 – 1:0) 

Branky: 25. Zaťovič (Orsava, Holík), 49. Bartejs (Holík, Štencel) 62. Plášek K. ml. (Orsava) – 7Birner (Hudáček, Havlín), 30. Filippi (Kvapil, Birner 

Střely na bránu: 31:28 

Diváci: 7700 (vyprodáno) 

 

Stav série: HC Kometa Brno – Bílí Tygři Liberec 2:2

Zobrazeno 1184 krát
Naposledy upraveno: po., 8. duben 2019 22:50
Pro psaní komentářů se přihlaste