ne., 5. leden 2014 21:48

Obyvatelé Moravskoslezského kraje mohou opět požádat o kotlíkové dotace

O program kotlíkových dotací, který vznikl na základě spolupráce Moravskoslezského kraje a Ministerstva životního prostředí, byl ze strany veřejnosti velký zájem. Ministerstvo proto nyní připravilo jeho rozšířenou verzi - Společný program na podporu výměny kotlů, do kterého se mohou přihlásit kraje z celé České republiky.

 

 

Moravskoslezský kraj se k tomuto programu přidal jako první a v letošním roce se opět připojil ke Společnému programu vyhlášením čtvrté Společné výzvy MŽP a MSK. Alokovaná částka pro tuto výzvu je 60 milionů korun a příjem žádostí probíhá již od 2. ledna. Podporovanými typy kotlů jsou plně automatické kotle třetí a vyšší emisní třídy, zplyňovací kotle a atmosférické akondenzační kotle na zemní plyn. Výše dotace se pohybuje v rozmezí 15 - 60 tisíc korun a je závislá na typu pořizovaného kotle. "Dotační program se zaměřuje především na obyvatele, kteří provozují dnes již nevyhovující kotle na tuhá paliva, a směruje je k tomu, aby zvážili změnu systému vytápění nemovitostí a s využitím dotace snížili své náklady na změnu. V průběhu příštích několika let tak budou muset stejně učinit, protože jejich kotel už nebude emisně vyhovovat nové legislativě na úseku ochrany ovzduší. Tento program jim dává šanci učinit tak včas a s výrazně nižšími náklady," vysvětlil důležitost programu náměstek hejtmana kraje Daniel Havlík.

Lidé, kteří požádají o kotlíkovou dotaci, dostanou do tří měsíců od podání žádosti vyrozumění, zda jim budou poskytnuty finance na nový kotel. Úspěšní žadatelé pak mají devět měsíců na to, aby zlikvidovali starý kotel, koupili a nainstalovali nový a předložili kompletní doklady ke kontrole. Finance žadatelé obdrží na svůj účet do třiceti dnů po podpisu smlouvy o poskytnutí dotace.

Seznam podporovaných kotlů je dostupný na těchto webových stránkách.


foto: Kotle Verner.cz

Zobrazeno 1756 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:46
Pro psaní komentářů se přihlaste