so., 27. listopad 2021 09:48

Olomouc rozkvetla květinovou výzdobou

kostel Neposkvrněného početí Panny Marie kostel Neposkvrněného početí Panny Marie Zdroj: Veronika Turková
V průběhu měsíce října probíhala v Olomouckých sakrálních památkách výstva podzimních květin s názvem Rozkvetlé památky. Návštěvnící mohli zhlédnout aranžmá z místních květinových dílen a mnohem více.

Olomouc - Již tradiční akce Rozkvetlé památky, která je součástí podzimní Flory, znovu rozkvetla pamětihodnosti města. Probíhala od 14. do 29. října a v tuto dobu jsme mohli zhlédnout svěží květinové aranžmá vyzdvihující dominantní části hned několika olomouckých kostelů. V letošním roce přední čeští floristé vyzdobili Husův sbor, kostel svatého Mořice, kostel Neposkvrněného početí Panny Marie a kostel Panny Marie Sněžné.
Novinkou této akce byly komentované prohlídky, ve kterých se návštěvníci dozvěděli zajímavosti nejen o kostele, ale především o květinách a dekoracích použitých k výzdobě prostorů.
„Pro kostel Neposkvrněného početí Panny Marie jsme použili převážně plané rostliny a luční kvítí, které je typické pro gotiku. Dominují zde šípky a traviny. Návštěvníkům jsme se snažili navodit atmosféru podzimu. Ve výsledku nezáleží ani na tom, zda přijdou na začátku výstavy, nebo až k jejímu konci. Květiny použité v dekoraci nesou své kouzlo při květu i v době uvadání.“ říká na jedné z prohlídek ke své výzdobě Helena Šupová, reprezentující květinovou dílnu Domkvět. Netají se také tím, že používají především vlastní květiny. Pěstují si je na svých zahradách, nebo je nakupují u domácích pěstitelů. Například šípky použité v aranžmá chrámu nasbírali sami v lesích s maximálním ohledem k přírodě.
„Na začátku všeho jsme se sešli v kostele a udělali si podrobné návrhy. Ve třech lidech nám pak příprava trvala skoro celé dva dny. K tomu je potřeba započítat ještě několik hodin příprav, kdy jsme květiny museli nařezat a přemístit do kostela.“ uvádí Šupová, která spolupracovala s Pavlou Plevovou z ateliéru Na koleně a Jiřím Slimaříkem ze zahradnictví Hnojice.
Rozkvetlé památky kromě nově zavedených komentovaných prohlídek překvapily i další novinkou v podobě netradiční módní přehlídky. V chrámu Husova sboru jsme ji mohli zhlédnout v pátek 15. října, kdy modelky předvedly ukázky svatebních šatů pod vedením návrhářů z Ateliéru Klér.
Čím se mimo jiné mohla událost dále pyšnit bylo aranžmá od vícenásobného mistra ve floristice Jaromíra Kokeše, jenž vyzdobil kostel Panny Marie Sněžné.

 

Stáhnout přílohy:
Zobrazeno 680 krát
Naposledy upraveno: so., 27. listopad 2021 17:59
Pro psaní komentářů se přihlaste