×

Varování

JUser: :_load: Nelze nahrát uživatele s ID: 1542
čt., 10. prosinec 2015 16:33

Olomoučtí vědci objevili nový druh rostlin

Olomouc  – Odborníci z Přírodovědné fakulty Univerzity Palackého objevili nový druh rostliny. Tímto objevem se stala nezelená a nenápadná rostlina Thismia brunneomitra připomínající biskupskou čepici. Objev se podařil při letošní výpravě do deštěného pralesa na Borneu. Informaci o tomto úspěchu otiskl vědecký časopis Phytotaxa, který od roku 2009 publikuje články o taxonomii rostlin.

Olomouckým badatelům na ostrově Borneo přeje štěstí. Před několika lety zde objevili Thismia Hxagona. Tento rok narazili na druhou příslušnici tohoto rodu. Thismia brunneomitra je již druhou příslušnicí rostlinného rodu, kterou olomoučtí badatelé na ostrově objevili. Stejně jako první rostlinu i u tuto objevil Michal Sochor. „Hledal houby a náhodou si všiml rostliny, která vypadala jako houbička. Proto ji vyfotil a my jsme podle snímku hned poznali, že je to také Thismia. Kupodivu jsme tuto rostlinku na místě našli i po roce a prozkoumali jsme její kořenový systém, který připomíná ptačí hnízdo. Letos jsme ji na místě hledali asi dva týdny, lezli u toho v těžko přístupném terénu po kolenou. Nakonec se nám podařilo objevit asi deset jedinců,“ okomentoval hledání člen katedry ekologie a životního prostředí Martin Dančák.

Po návratu z expedice následovalo zkoumání rostliny. V průběhu několika měsíců se vědci snažili rostlinu dokonale popsat a přijít na její stavbu. Nejdůležitějším úkolem bylo sestavit jméno pro novou rostlinu. „Název je kombinací dvou slov. Brunneus znamená v řečtině hnědý a mitra je pokrývka hlavy vysokých církevních hodnostářů. Naše rostlina ji tvarem květu připomíná,“ objasnil člen katedry botaniky Michal Hroneš. Podle něj se v deštných lesích vykytuje až šedesát druhů této rostliny.

Všichni botanici a ekologové, kteří zkoumali flóru na Borneu, právě zpracovávají další rostliny dovezené z expedice. Většina badatelů předpokládá nález dalších nových druhů. Na výzkumu prováděném v deštných pralesech spolupracují olomoučtí vědci s kolegy z Botanického ústavu Akademie věd České republiky a Mendelovy univerzity. Tato spolupráce probíhá už několik let. V rámci spolupráce studují místní faunu s flórou. Objevení nového druhu patří podle nich mezi příjemné zpestření jejich práce.

Zobrazeno 2004 krát
Naposledy upraveno: út., 5. březen 2024 16:59

Pro psaní komentářů se přihlaste