ne., 27. březen 2022 19:21

Orlickoústecké divadlo Malá scéna poosmé hostilo přehlídku amatérského divadla Orlická maska

Sál Malé scény a program divadelní přehlídky Orlická maska Sál Malé scény a program divadelní přehlídky Orlická maska Zdroj: Veronika Marvanová
V Ústí nad Orlicí uspořádal divadelní spolek Vicena (DS Vicena) ve spolupráci s divadlem Malá scéna 8. ročník krajské postupové přehlídky amatérského činoherního a hudebního divadla Orlická maska. O druhém březnovém víkendu na divadelních prknech stanulo dvanáct souborů, převážně z východních Čech, aby před diváky i porotou předvedli své umění dramatu.

Ústí nad Orlicí po dobu čtyř dnů patřilo divadlu. V prostorách místního divadla Malá scéna proběhl v termínu od 10. do 13. března 8. ročník divadelní přehlídky Orlická maska. Dvě inscenace herci zahráli ve větších prostorách Roškotova divadla o několik ulic dál. Z celkového počtu dvanácti ochotnických skupin se deset pokoušelo o zaujetí čtyřčlenné poroty ve složení dvou žen a dvou mužů. Jejich motivací byl zisk nominace či doporučení pro postup o stupeň dál. Na celostátní úrovni Orlická maska pokračuje Divadelním Piknikem Volyně na přelomu července a srpna a přehlídkou pro děti a mládež Popelka Rakovník 2022 v říjnu. Zbylé dva soubory zde pouze hostovaly a hrály čistě pro pobavení své i publika. V kalendářním roce se totiž amatérské soubory jako tyto mohou účastnit pouze jedné soutěžní přehlídky a některé si již tuto možnost vyčerpaly.

Zatímco v minulých letech se Orlická maska potýkala kvůli pandemii s komplikacemi a loni byli pořadatelé nuceni přesunout její termín až na červen, letos se vše událo bez výraznějších problémů v řádném termínu. Přehlídku odstartovala autorská hra DS Ochos Smiřice s názvem Setkání ve čtvrtek 10. března, následovaná oficiálním slavnostním zahájením. Při něm promluvili zástupci Malé scény, místního spolupořádajícího uskupení DS Vicena i starosta města Petr Hájek. Ten vyjádřil mimo jiné radost z toho, že se Orlická Maska mohla uskutečnit a připomenul, že zúčastnit se je důležitější než zvítězit. „Říká se, že ve válce mlčí múzy, tak je důležité, aby ty múzy válku přehlušily,“ řekl závěrem své řeči starosta Hájek s odkazem na současnou situaci s ozbrojeným konfliktem na Ukrajině. Ještě o témže čtvrtečním večeru se členové DS Ochos Smiřice předvedli podruhé, tentokrát se zpracováním převzatého díla Příběhy obyčejného šílenství. Na zahájení dorazilo několik desítek diváků.

Malá scéna nabízí také k divadelnímu sálu přilehlé prostory baru s posezením. Díky tomu mohli návštěvníci v průběhu přehlídky přicházet vždy s předstihem před začátkem inscenace a konverzovat nad sklenkami s nápoji, dokud je údery gongu nesvolaly do hlediště. 

Po skončení každé ze soutěžních inscenací čekalo herce vždy s nějakým časovým odstupem posezení s porotou, nazývanou jako lektorský sbor. V nedávno zrekonstruované zkušebně v prvním patře nad divadelním sálem Malé scény lektoři poskytovali zpětnou vazbu, vyjadřovali své připomínky, sdělovali nápady a dávali prostor diskuzi. Laická veřejnost byla u debaty vítána taktéž, pokud měl kdokoliv zájem se přidat. Přehled časů všech částí programu, včetně těchto diskuzí, udávala přehledně papírová brožura s programem.

V pátečním dni se před porotou i diváky vystřídaly soubory DS Rájec-Jestřebí s inscenací Andělika a laskavec, Drimpo Hu.s Třebechovice pod Orebem s inscenací Relaxační zóna, domácí DS Vicena Ústí nad Orlicí a jejich Únos v Neapoli a na závěr také DS J. N. Štěpánka Chrudim s inscenací S tvojí dcerou? Ne!. V sobotu navázal spolek HRRRR DS Nemošice s inscenací Ani za milion, po něm Turnovské divadelní studio s inscenací Dlouhá cesta, studenti gymnázia z DS Škeble Lanškroun s inscenací Helimadoe a Divadlo Exil Pardubice s inscenací Lajka aneb příběh z dob, kdy se ještě hovna nesbírala. V neděli hrál soubor SDO Diviš Žamberk inscenaci Jedlíci čokolády a přehlídku uzavíralo Jasinovské divadýlko a inscenace Drak.

V červnu se bude Malá scéna podílet na pořádání 19. celostátní přehlídky studentských divadelních souborů Mladá scéna 2022. V průběhu roku ve svých prostorech pořádá i jiné kulturní akce, například promítání, besedy či výstavy.

Zobrazeno 772 krát
Naposledy upraveno: ne., 27. březen 2022 23:22
Pro psaní komentářů se přihlaste