st., 6. duben 2022 12:51

Ostrameeting. Ostravští středoškoláci uspořádali čtvrté setkání fanoušků anime a popkultury

Ostrameeting #4 Ostrameeting #4 Zdroj: Veronika Marvanová
Ostrava - Přes 200 mladých cosplayerů, příznivců anime, videoher a východoasijské kultury dorazilo při poslední březnové sobotě do sadů Dr. Milady Horákové v Moravské Ostravě. Část tohoto parku díky tomu na jedno odpoledne ožila barvami a veselím. Uskupení Ostrameeting zde pořádalo své první letošní setkání zástupců takzvané otaku komunity z blízkých i dalekých koutů České republiky.

Ostrameeting je sraz pro lidi, kteří mají stejné nebo podobné zájmy, v tomhle případě to je anime, herní kultura nebo celkově Japonsko a Korea,“ představila stručně podstatu akce jedna z hlavních organizátorek, vystupující pod přezdívkou Kira. S nápadem přišla v loňském roce spolu se svým kamarádem a nynějším dalším organizátorem, který si nechává říkat Togami. Obdobné srazy dříve viděli v jiných českých městech, především v Praze a Brně, a bylo jim líto, že Ostrava žádné takové nemá. Proto vzali situaci do vlastních rukou a s pomocí dalších několika přátel dali koncem července 2021 vzniknout prvnímu srazu Ostrameeting. Tehdy byla účast pár desítek lidí, ale za necelý rok existence se jejich srazy značně rozrostly. „Samozřejmě je to teď víc stresu, protože uspořádat sraz pro 20 a 200 lidí je rozdíl. Často si sraz jako organizátoři ani tolik neužijeme, protože se musíme starat o chod. Jsme za ten rostoucí zájem ale hrozně rádi a jsem z toho šťastná. Sice jsem nervózní, když mám vystupovat a mluvit před tolika lidmi, ale vidět je všechny spolu je úžasné,“ vyjádřila se Kira.

Za místo konání organizátoři zvolili sady Dr. Milady Horákové, park vedle Městské nemocnice Ostrava. Původně se scházeli poblíž památníku zasvěceného 2. světové válce. „Tam to bylo složité ohledně domluvy. I když nás nebylo hodně, špatně se svolávalo třeba na společnou fotku. A tak jsme se rozhodli to přesunout na místo, o kterém jsme věděli, že je na takové akce přímo určené,“ řekla Kira. Březnový sraz, stejně jako ty budoucí, byste našli na okraji zmíněného parku, soustředěný kolem dominantní, graffiti zdobené stavby pódia.

Ostrameetingy primárně dávají náctiletým a mladším dospělým šanci seznámit se se svými vrstevníky, se kterými sdílí koníčky. Utváří přátelské, tolerantní prostředí, kde se nikdo nemusí bát projevit. Kromě toho jsou i jakousi přehlídkou kreativity a cosplayerského (kostýmového) umění. V převleku za svou oblíbenou filmovou, seriálovou nebo herní postavu nebo minimálně v oblečení laděném do nějakého alternativního stylu totiž přichází většina účastníků, i když to není podmínkou. Část z nich si tyto kostýmy a speciální oděvy vyrábí vlastnoručně. „Cosplayery mám na srazu nejradši. Samozřejmě všichni lidi jsou úžasní, ale cosplayeři mi dělají největší radost. Vidět to, jakou mají zábavu, jak jsou šťastní, mě pokaždé zahřeje na srdíčku,“ nechala se slyšet Kira.

Plánování srazu údajně obvykle zabere minimálně měsíc času. Organizátoři jsou studenti, mohou proto pracovat na přípravách pouze ve svém omezeném volném čase. „Jako první je nápad, kdy ten sraz bude. Probereme, kdo má kdy čas, a ještě většinou více možných variant data konání zveřejníme na Instagram a necháváme lidi hlasovat,“ říká Kira. „Poté máme program, snažíme se přicházet s nějakými novými nápady. Zatím byla cosplay soutěž nebo tombola,“ dodává. Tým Ostrameetingu se průběžně snaží, aby měli účastníci co nejlepší zážitek, což zahrnuje úklid okolí pódia před srazem i po něm, vymýšlení her, provoz malého stánku s občerstvením a tematickými suvenýry či spolupráci s amatérskými fotografy a skupinou Zitakukeibitai CZ, která dohlíží na celkovou bezpečnost na srazu a dodržování pravidel. 

Přes zimní měsíce trvala přestávka v pořádání venkovních srazů, jak u Ostrameetingu, tak i u dalších. Poslední Ostrameeting #3 na konci října 2021, který uzavíral loňskou srazovou sezonu, se nesl v duchu Halloweenu. Do budoucna by dle slov Kiry pořadatelé Ostrameetingu rádi zrealizovali nějakou akci v hale nebo jiném uzavřeném prostoru. Doufají také v brzké překonání milníků 300 účastníků na srazu a 1000 sledujících na instagramovém účtu Ostrameeting. Příští Ostrameeting #5 se uskuteční 14. května.

Zobrazeno 921 krát
Naposledy upraveno: ne., 10. duben 2022 22:46
Pro psaní komentářů se přihlaste