ne., 13. listopad 2016 13:33

Ostravský Bauhaus chytá druhý dech

Budova bávalého hobbymarketu Bauhaus Budova bávalého hobbymarketu Bauhaus Zdroj: Mikoláš Rec
Moravská Ostrava - Po letech, kdy hala bývalého obchodního střediska poblíž centra města zela prázdnotou, se do ní pomalu začíná navracet život. V těchto dnech také díky festivalu Norma.

Budova bývalého hobbymarketu byla opuštěná od roku 2013, kdy se zde společnost Bauhaus rozhodla ukončit své působení, a od té doby zůstala ladem. Až letos v létě ji získalo do svých rukou i s vedlejší budovou historických městských jatek město. A to už má také plán na budoucí využití celého objektu. Do zdejších prostor by se totiž v nejbližších měsících po dílčích úpravách měla přesunout galerie PLATO. Ta doposud působila v Dolní oblasti Vítkovic.  Dočasný domo zde najde do chvíle, než se podaří opravit zchátralou budovu bývalých městských jatek, která se nachází v bezprostřední blízkosti. Zrekonstruovaná jatka by se pak měla stát sídlem této moderní galerie.

Podle představitelů města by k rekonstrukci mělo dojít do konce volebního období, tedy do roku 2018. Z časových důvodu se však rozhodli upustit od vyhlášení architektonické soutěže. To ale vyvolalo také nesouhlasné hlasy, volající po jejím řádném vypsání. „Můžeme dělat soutěže na všechno, pak ale nestihneme nic. Vím, že se to všem nelíbí, ale bereme za to politickou zodpovědnost. Já osobně bych rád opouštěl úřad s jistotou, že ten proces je nezvratný,“ řekl primátor Tomáš Macura pro Český rozhlas.

První vlaštovka

Předzvěstí budoucího vývoje lokality se tento víkend stal také festival Norma. Tato přehlídka současného autorského činoherního a pohybového divadla se po loňském prvním ročníku, který se uskutečnil v prostorách Starých a Nových koupelen bývalého Dolu Hlubina a v Multifunkční aule Gong v Dolní oblasti Vítkovic, přesunula právě do zdejší haly. Dala tak veřejnosti první příležitost nahlédnout do těchto prostor, jako do stánku, sloužícího kultuře. Předvedli se zde  domácí uskupení, ale také hosté z Nizozemí a Polska, kteří k nám zavítali s unikátním představením Bagrový balet (Balet koparyczny, pozn. red.), které se snaží převést tragický balet do jazyka stroje.

Zobrazeno 2374 krát
Naposledy upraveno: po., 14. listopad 2016 23:53
Pro psaní komentářů se přihlaste