út., 11. duben 2023 08:34

Po 151 letech končí Pardubický pivovar. Produkce se přesune do Ostravaru

brána Pardubického pivovaru brána Pardubického pivovaru Zdroj: autor
Pardubice - Dne 31.3. se v Pardubickém pivovaru naposledy uvařilo pivo. Rozhodl o tom většinový akcionář Pivovary Staropramen, který přesune výrobu vybraných druhů piv pod pivovar Ostravar, který taktéž spadá do vlastnictví Staropramenu a od dubna vařit piva z Pardubického pivovaru.

Pardubický pivovar byl založen 1871 a od nepaměti patří k centru Pardubic. Poslední březnový den byl pivovar v provozu naposledy a výroba se přesune do Ostravy. Rozhodl o tom většinový majitel Pivovary Staropramen, který koupil Pardubický pivovar v roce 2019 a byla to součást plánu, jak posílit značku Staropramen na tuzemském trhu. Staropramen do reorganizace investoval přibližně 100 milionů korun. Společnost o tomto kroku už informovala v listopadu minulého roku. Důvodem k ukončení produkce Pardubického pivovaru vedla pandemie covidu-19, vývozní restrikce, a také válka na Ukrajině. „V důsledku nepříznivých událostí posledních let došlo k výraznému propadu prodejů nejen na tuzemském, ale i zahraničních trzích. Značná část exportu pardubických značek totiž směřovala do Ruska,“ doplnila mluvčí společnosti Pivovary Staropramen Denisa Mylbachorová.

Ukončení výroby se dotkne 46 zaměstnanců. „Většině zaměstnanců pivovaru skončí pracovní poměr k 31. březnu letošního roku. Všichni zaměstnanci obdrželi zákonné odstupné, které bylo u dlouholetých zaměstnanců navýšeno,“ okomentovala situaci se zaměstnanci Mylbachrová. 

Zástupci města Pardubice byli překvapeni, že se o situaci dozvěděli až z médií a rozhodnutí majitele pochopitelně nevítají. „Město Pardubice nemá v pardubickém pivovaru žádný majetkový podíl, a tudíž žádný vliv na chování a rozhodování majitele. Nicméně rozhodnutí o ukončení výroby nás jako zástupce města mrzí. Jak z hlediska tradice, tak z hlediska pracovních míst, která zaniknou. Nicméně je nabíledni, že apel nebo žádost města nezpůsobí natolik, že by představenstvo pivovaru svůj záměr přehodnotilo,“ komentoval situaci primátor Pardubic Jan Nadrchal. 

Zastupitelé města mají také obavy, co se stane s pozemkem, když vedle něj je nyní volné prostranství po bývalé Prokopově továrně na mlýnské stroje. Bojí se, že by v centru města vznikl takzvaný brownfield, tedy pozemek s pozůstatky průmyslové aktivity. Ale k tomu by dojít nemuselo. V provozu by měla zůstat restaurace a prodejna, které se nacházejí v areálu pivovaru. 

Zobrazeno 821 krát
Naposledy upraveno: út., 11. duben 2023 11:22
Pro psaní komentářů se přihlaste