ne., 23. říjen 2016 21:02

Podzimní Flora navštívila Olomouc

Podzimní Flora v Olomouci Podzimní Flora v Olomouci Zdroj: ČTK
Olomouc – Jak už bývá zvykem, tak i letos se konala celonárodní podzimní výstava Flora Olomouc, a to od čtvrtka 20. do neděle 23. října. Návštěvníci mohli vidět mnoho druhů ovoce, zeleniny a školkařských výpěstků. Na tuto událost se z různých koutů světa sjelo 152 pěstitelů, aby se pochlubili se svou úrodou.

Tento 21. ročník celonárodní výstavy se pořádal s mottem "plné sklepy a spíže". Pavilon Výstaviště Flora se totiž pyšnil tolika kvalitními surovinami, kterými by chtěl mít každý zaplněné právě sklepy a spíže. V pavilonu B se pak konala expozice Českého zahrádkářského svazu. K vidění nebyly jen krásně zbarvená jablka, hrušky nebo švestky, vystavená byla i kořenová zelenina spolu s bramborami, tykvemi a samozřejmě rozmanité podzimní květiny. Návštěvníci zde mohli najít i houby, a to i některé z ohrožených druhů.

„Floře jsme se snažili dát pořádnou šťávu, šmrnc a barvu. Rozhodli jsme se jít cestou burčáku, moštů, vína a ovocných destilátů,“ řekl ředitel Výstaviště Flora Jiří Uhlíř.

Kdo by se nenechal nalákat na ovoce a zeleninu, k události se konalo několik doprovodných programů. Jedním z nich byl již tradiční a oblíbený festival gastronomie a nápojů Olima. Toho se letos účastnilo zhruba šedesát producentů z Česka a Slovenska. Zde byla možnost degustace či kuchařské a cukrářské soutěže nebo Dny moravských vín. Souběžně s těmito akcemi probíhaly ještě Podzimní zahradnické trhy, Flora koštem či projekt Rozkvetlé památky. Květinového aranžmá se tak dočkalo pět olomouckých památek - Chrám sv. Václava, sv. Mořice, sv. Michala, Panny Marie Sněžné a kaple sv. Jana Sarkandra.

Kdo tuto výstavu propásl, nemusí zoufat. Další podívanou chystá Flora s tématem Vánoc. Zde bude k vidění výstava betlémů doplněná vánočními trhy. Vše tak dotvoří kouzelnou vánoční atmosféru.

Zobrazeno 2208 krát
Naposledy upraveno: ne., 23. říjen 2016 21:16
Pro psaní komentářů se přihlaste