po., 31. říjen 2022 20:43

Pomáháme módou. To je heslo Fashion Eventu Dotek, který letos oslavil 10. ročník

ilustrační foto k Fashion Eventu Dotek ilustrační foto k Fashion Eventu Dotek Zdroj: Doubravka Koláčková
Zlín - Neziskový projekt nazvaný Dotek, který byl vytvořen pod Fakultou multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Baťi ve Zlíně, se uskutečnil v sobotu 22. 10. Téma letošního 10. ročníku bylo Zpátky ke kořenům. Akce vzniklá za podpory partnerů se každoročně soustředí na mladé umělce, tento rok také spolupracovala s Aliancí žen s rakovinou prsu. Program začal v 9:00, pokračoval až do pozdních večerních hodin a zahrnoval workshopy, přednáškové pásmo, módní přehlídku, dražbu a afterparty. Výtěžek dražby činil 37 900 Kč a byl v rámci zmíněné spolupráce věnován Alianci žen s rakovinou prsu.

V sobotu 22. 10. se ve Zlíně uskutečnil 10. ročník neziskového projektu Dotek, tentokrát s tématem Zpátky ke kořenům. Po loňském roce uskutečněném v online prostředí se událost vrátila k živému publiku, letos netradičně na podzim. Projekt vytvořený studenty Fakulty multimediálních komunikací z Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně se soustředí na podporu mladých umělců z módního prostředí a zároveň již druhým rokem přispívá k boji proti onkologickému onemocnění ve spolupráci s Aliancí žen s rakovinou prsu. Projekt vznikl mimo jiné díky podpoře partnerů, kterými byli například Zlínský kraj, jehož hejtman Radim Holiš převzal nad akcí záštitu, dále také město Zlín, galerie MOLO 7 a senátor Tomáš Goláň.

Program Doteku začal v 9:00 hodin v univerzitní galerii G18. Zde se konal workshop s Žeňou Grygorievem, studentem ateliéru Design obuvi, jehož zájmem jsou tenisky, jejich recyklace a znovuoživení těch starých či neprodaných. O další workshop nazvaný Kytku do bytku se postaralo stejnojmenné květinářství sídlící ve Zlíně, které se ve své tvorbě soustředí na udržitelný přístup.

Od 13:00 byly široké veřejnosti zdarma přístupné přednášky v kulturním institutu Alternativa, kde se postupně odprezentovali Jakub Feranec, stylista a autor knihy Because of fashion, Daniel Klíma se svou přednáškou zaměřenou na marketing nazvanou "Jak se kupuje a prodává hype" a nakonec také módní návrhářka, která představila digitální rozšíření reality v módním průmyslu, Katarina Mydliarova. Vlastní přednášku společně s instruktáží o samovyšetření a příběhem jedné z pacientek odprezentovala i Aliance žen s rakovinou prsu.

Hlavní bod programu, který tvořily módní přehlídka a dražba vybraných kusů, se uskutečnil v budově 44 v areálu Svit v 19 hodin. Prostory byly obohacené o uměleckou instalaci pojící se k tématu letošního ročníku Zpátky ke kořenům. Občerstvení k zakoupení zprostředkovávala zlínská kavárna EBE cafe. Ve fashion show se představili Šárka Zejdová se svou kolekcí Za humny inspirovanou životem na vesnici, kde sama bydlí, Tamara Koperová a její kolekce inspirovaná pomíjivostí bytí a prvkem vodní hladiny, dále také Caroline Görg neboli Caro se svými Perlami noci: Jitřenkou, Polárkou a Večernicí inspirovanými Alfonsem Muchou.

Studentka ateliéru Design oděvu ve Zlíně Diana Gundová předvedla kolekci Kaleidoscope představující spojení fotografie s kaleidoskopickou hračkou, Kristýna Lovas Šenkýřová a její kolekce The many faces of one women zabývající se ženskou tématikou, dále také Eliška Zemanová a její Hravá radost a Kateřina Koutková soustředící se na sílu zrození a mateřství ve své kolekci nazvané Magna mater. Heda-název inspirovaný prababičkou Hedvikou autorky Barbory Miklíčkové a jejími návrhy rodinných výšivek a Tomáš Maliňák prezentující začátky, kořeny, své tvorby s kolekcí nazvanou Na počiatku bola … ?. Módní přehlídku uzavírali tři spolupracující návrháři: Vendula Menšíková, Václav Černý a Jan Syrovátka pod jménem STUDIO 3 se svou kolekcí Distance inspirovanou problematikou autistického spektra. O celém projektu a uměleckých konceptech jednotlivých návrhářů informoval projekt na svých sociálních sítích a doplňující informace poskytla Ester Hložková, hlavní manažerka Doteku.

Přednáškami, přehlídkou a dražitelnou kolekcí provázela publicistka a podcasterka píšící například pro magazín Heroine nebo Deník N, Jana Patočková. O vlasy a líčení modelek se postaral Make-up Institute Prague díky produktům od Paul Mitchell a Fann Parfumerie a hudební doprovod zajistila Adriana Mižigárová známá jako TEDDYFROMTHEBOX. Ve dražbě se na pomoc Aliance žen s rakovinou prsu vybrala částka 37 900 Kč. Nechyběla ani afterparty v podniku Sklep 33, která letošní Fashion Event Dotek ukončila.

Zobrazeno 274 krát
Naposledy upraveno: st., 23. listopad 2022 16:07
Pro psaní komentářů se přihlaste