čt., 28. duben 2016 14:14

Pragulic bourá předsudky. Městem vás provede bezdomovec

Olomouc - Pracovní příležitost a možnost sociálního začlenění nabízí lidem bez domova nezisková organizace Pragulic. Na úspěšný projekt, který v Praze funguje už několik let, navázala skupina studentů Univerzity Palackého a přinesla ho i do hanácké metropole.

Jde o netradiční prohlídky města, kdy se na nějaký čas stanou vašimi průvodci sociálně vyčlenění lidé, kteří žijí na ulici. Formou autentického zážitku vám ukáží městské chlouby i olomoucká zákoutí. Díky průvodcům se zajímavými příběhy mají návštěvníci možnost velice realisticky proniknout do problematiky bezdomovectví. Projekt se odvážně snaží bourat předsudky veřejnosti i zažité stereotypy o bezdomovcích a pomáhá jim vracet se do běžného života.

V Olomouci si můžete vybrat mezi dvěma průvodci. Sandy, nadšenec do improvizačního divadla, milovník dobrého jídla a absolvent filozofické fakulty v Brně vám během prohlídky v centru i po okolních parcích ukáže, jaké věci jsou na ulici nejcennější, čím uděláte bezdomovci největší radost, anebo třeba kde se levně najíst. Potkat ho můžete v úterý a středu od půl páté odpoledne.

S Jelenem, zkušeným sboristou ostravské opery, který zpíval i na slavné milánské La Scali se zase můžete podívat na místa, kde to žije společenským životem, nebo jsou vhodná k přespání. Jeho prohlídku vedoucí okolo Mlýnského potoka směrem na Lazce lze rezervovat na čtvrtek od čtyř hodin, nebo sobotu od tří odpoledne.

,,Hodina a půl s panem Jelenem byla velice inspirativní pro celou naši skupinu. Na ulici může skončit opravdu kdokoliv a kdykoliv, ale jedině s vůlí, trpělivostí a snahou, kterou pan Jelen opravdu má, se člověk dokáže s touto životní situací poprat. Klobouk dolů,‘‘ komentovala absolvovanou procházku Barbora Bečková.

Za prohlídku dospělý člověk zaplatí 150 korun, studenti a senioři o třicet korun méně. K využití jsou i různé akce a slevy. Například v rámci Ekologických dnů nebo Olomouckého majálesu se na jeden z okruhů dá vydat za sto korun.

Zobrazeno 2422 krát
Naposledy upraveno: st., 10. duben 2024 20:48
Pro psaní komentářů se přihlaste