po., 13. listopad 2017 18:50

„Pravdivé příběhy a reální policisté“ tvrdí o svém novém pořadu TV Prima

„Pravdivé příběhy a reální policisté“ tvrdí o svém novém pořadu TV Prima Zdroj: iprima.prima.cz
Po velkém úspěchu v Německu i na Slovensku k nám přichází nová reality show Policie v akci. Tu začala FTV Prima vysílat 9. října tohoto roku každý všední den odpoledne a hned se těší velké sledovanosti. Pořad z policejního prostředí se však okamžitě stal záhadou nejen pro diváky, ale i pro Policii ČR, která se seriálem hned začala zabývat. Prima totiž prohlašuje, že k natáčení použila opravdové policisty v opravdových příbězích.

„Pořad nabídne čtyři případy, čtyři lidské osudy, čtyři policejní zásahy. Před kamerou vystupují různé policejní hlídky, případy ukazují různé podoby každodenního volání o pomoc, které musí řešit," říká mluvčí Primy Jana Mrákotová. Každý zásah začíná voláním na dispečinky, po kterém okamžitě vyjíždí hlídky k problémům, jako jsou krádež, rodinné a sousedské spory, přepadení atd.

Záměrem tvůrců pořadu je maximální snaha o realistické natočení policejní práce, jak té rutinní, tak i u výjimečných případů. „Přicházíme s něčím zcela novým. Ukazujeme televizně zpracovanou každodenní realitu náročné policejní práce, inspirovali jsme se skutečnými příběhy,“ tvrdí o seriálu generální ředitel Prima Group, Marek Singer. Specialitou je také to, že režisér do natáčení nijak nezasahuje, kamera pouze sleduje vývoj situace, kterou policisté řeší na místě bez scénáře.

Všechna tyto prohlášení však vzbudila zájem Policie ČR, které začaly chodit spousty dotazů ohledně podílu jejich spolupráce na tomto programu. Situací se poté začal zabývat odbor vnitřní kontroly Policejního prezidenta ČR. Řešili především otázku, jestli v pořadu vystupují herci, či jsou to opravdu zaměstnanci policie, a pokud ano, účastní se tohoto natáčení v pracovní době?

Hned týden po zahájení vysílání vydala Policie krátké oficiální vyjádření, kde odmítá jakoukoli účast na tvorbě této reality show. „Neztotožňujeme se s postupy herců – policistů, které nejsou v souladu s právními předpisy, ani s běžnou praxí, a často jsou uměle vyhrocené,“ říká tisková mluvčí Policejního prezidenta Iveta Skupien a dodává výsledek vyšetřování: „Podle prvotního zjištění policisty v seriálu ztvárňují jak skuteční policisté, tak i civilisté. Zároveň jsme také zjistili, že policisté tuto „uměleckou činnost“ provozovali v době svého osobního volna.“ Záležitostí se hodlají dále zabývat, do teď ale nedošli k žádným konkrétním závěrům.

Jelikož se ale opravdu nejedná o reálné policejní zásahy a všechno je nachystáno a hráno, mohou policisté v pořadu pustit uzdu trošce dramatičnosti. To však neznamená, že autentičnost pořadu je úplně zpochybnitelná. A přeci jen, není lepší se naučit něco o té tvrdé dennodenní práci ochránců zákona než sledovat další reality show o vaření?

Zobrazeno 3654 krát
Naposledy upraveno: st., 15. listopad 2017 18:17
Pro psaní komentářů se přihlaste