čt., 9. prosinec 2021 21:36

Premiér v demisi ocenil vojáky za pomoc při epidemii medailí Karla Kramáře

Andrej Babiš předal vybraným vojákům medaili Karla Kramáře Andrej Babiš předal vybraným vojákům medaili Karla Kramáře Zdroj: Twitter Lubomíra Metnara
Na pražském Vítkově předal končící premiér Andrej Babiš vybraným vojákům medaili Karla Kramáře. Ocenění převzalo 50 vojáků, kteří pomáhali během epidemie v sociálních zařízeních a nemocnicích. Celkem v nemocnicích během pandemie pomáhalo několik tisíc vojáků napříč všemi útvary.

Praha - Pět desítek vojáků převzalo od premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) nejvyšší vyznamenání, které může premiér předat - medaili Karla Kramáře. Ocenil tak vybrané vojáky, kteří pomáhali v době pandemie v nemocničních a sociálních zařízeních. 

Několik tisíc vojáků napříč všemi armádními útvary se během pandemie zapojovali do několika oblastí. Jednalo se například o rozvoz materiálu nebo ostrahu uzavřených hranic. Nejvíce se ale mluví o jejich službě v nemocnicích a sociálních zařízeních, pomoci při testování, očkování nebo trasování v rámci takzvané Chytré karantény. Nejvíce oceňovaných vojáků pomáhalo právě v nemocnicích nebo call centrech. Jejich výběr závisel na velitelích jejich jednotek. 

V nemocnicích pomáhají vojáci již od podzimu 2020 kvůli nedostatku zaměstnanců. Letos po klidnějším létě nastoupilo do nemocnice v polovině listopadu přes 300 vojáků, kteří působí zhruba v sedmdesáti zařízeních. Předávání se zúčastnil i končící ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) a náčelník generálního štábu Aleš Opata.

Zobrazeno 485 krát
Naposledy upraveno: čt., 9. prosinec 2021 22:16
Pro psaní komentářů se přihlaste