čt., 2. prosinec 2021 11:21

Prezident dál vykonává úřad z vitríny. Začal se scházet s budoucími ministry

Setkání prezidenta s Ivanem Bartošem Setkání prezidenta s Ivanem Bartošem Zdroj: Twitter Jiřího Ovčáčka
Lány - Prezident Zeman zahájil jednání s kandidáty na ministry budoucí Fialovy vlády. V pondělí hovořil s Ivanem Bartošem. Dnes následovala setkání s Martinem Baxou a Mikulášem Bekem. S kandidáty se Zeman bavil o klíčových otázkách jejich rezortů. Protože je prezident od čtvrtka nakažený koronavirem, probíhají rozhovory přes plexisklo a dodržována jsou i další opatření. Podle nových informací, které poskytl Jiří Ovčáček, by poslední schůzka měla proběhnout již 10. prosince, přestože prezident v neděli zmínil datum o tři dny později. Velmi očekávaná je schůzka s Janem Lipavským, s jehož jmenováním má Zeman podle spekulací problém.

„Již zítra absolvuji první setkaní s vámi navrženými kandidáty na ministry,“ oznámil Zeman ve své nedělní řeči při jmenování Petra Fialy premiérem. Svému slibu dostál a už v pondělí se setkal s předsedou pirátů Ivanem Bartošem, který by se měl stát ministrem pro místní rozvoj a místopředsedou vlády pro digitalizaci. „Prezident se dotazoval na části agendy ministerstva pro místní rozvoj a české digitalizace,“ řekl Bartoš po schůzce. Z konkrétních témat, na která se prezident ptal, zmínil stavební zákon a dostupnost bydlení.

V úterý si prezident pozval kandidáty dva. Prvním byl Martin Baxa z ODS, který se chystá obsadit post ministra kultury. Na tiskovém briefingu Baxa řekl, že prezidentovi nastínil své programové priority a následně se bavili zejména o památkové péči.

Druhý úterní rozhovor proběhl s Mikulášem Bekem, který míří na ministerstvo pro evropské záležitosti. „Měli jsme nekonfliktní diskuzi o problémech, které čekají české předsednictví Evropské unii,“ nastínil Bek a dodal, že se Zemanem řešili zajména legislativní balíček Fit for 55, jehož cílem je snižování emisí.

Včera Jiří Ovčáček sdělil ČTK, že všechna jednání by měla být u konce příští pátek, což je o tři dny dříve, než původně předeslal prezident. Většinu dnů proběhnou setkání dvě. Velmi očekávaná schůzka s Janem Lipavským, pirátským kandidátem na ministra zahraničí, s jehož nominací má Zeman podle spekulací problém, proběhne v úterý 7. prosince.

Zeman v "akváriu"

Protože je prezident nakažený koronavirem, setkává se s kandidáty za přísných opatření. Prezident sedí v kvádru z plexiskla a latí, přes které je komunikace zajištěna pomocí mikrofonů. Účastnící musí mít nasazené respirátory a jsou po příjezdu testováni. Ve stejném režimu proběhlo i nedělní jmenování premiéra.

Nákaza se u hlavy státu potvrdila ve čtvrtek po návratu do Lán z Ústřední vojenské nemocnice, kde Zeman strávil šest týdnů kvůli onemocnění jater. Do nemocnice musel zpátky, byly mu podány monoklonální protilátky a později se na lánský zámek opět vrátil. „Prezident je asymptomatický, plně očkován, včetně třetí dávky vakcíny proti covid-19. Podání monoklonálních protilátek má především preventivní účel,“ řekla minulý čtvrtek mluvčí ÚVN Jitka Zinke.

Zobrazeno 475 krát
Naposledy upraveno: čt., 2. prosinec 2021 19:02
Pro psaní komentářů se přihlaste