ne., 24. březen 2024 03:16

Princezna z Walesu se léčí s rakovinou, podstoupila chemoterapii

Catherine Middleton Catherine Middleton Zdroj: Pinterest
Kate Middleton, britská princezna oznámila, že podstoupila chemoterapii. Nemoc lékaři odhalili po operaci břicha. Naději však neztrácí a vyjadřuje podporu všem rodinám se stejným osudem. Momentálně se chce věnovat pouze rodině, která je pro ni prioritou číslo jedna.

Kate v nahraném video-vzkazu oznámila světu, že podstupuje chemoterapii. Vzkaz natočila v zahradách hradu Windsor, který je jeden z hlavních sídel královské rodiny. „Byl to obrovský šok po neuvěřitelně náročných měsících pro celou mou rodinu,“ zmiňuje Kate. Posílá však pozitivní zprávu: „Cítím se dobře a jsem každým dnem silnější.“ O své nemoci informovala BBC a další britské weby.

Catherine Middleton, známá jako princezna z Walesu, je manželkou korunního prince Williama, jehož otci králi Karlu III. lékaři diagnostikovali též rakovinu. Buckinghamský palác to oznámil počátkem února. Král a princezna jsou léčeni v Londýnské soukromé klinice.

Princezna podstoupila v lednu začátkem roku operaci břicha, o co však šlo, Kensingtonský palác neupřesnil. „Operace byla úspěšná,“ říká Kate. V pooperačních testech byla však rakovina prokázána. Momentálně je v rané fázi léčby. Proto se na úrok svého lékařského týmu rozhodla podstoupit chemoterapii. S léčbou začala koncem února. Palác ale odmítá sdílet jakékoliv bližší informace o zdravotním stavu, nebo o jaký typ rakoviny se jedná.

Chce se věnovat převážně rodině. „William a já děláme všechno, abychom to zpracovali a zvládli v zájmu naší mladé rodiny,“ říka Kate. Děti George, Charlotte a Loius jsou pro ni priorita.
Princezna závěrem poprosila o čas, prostor a soukromí, dokud se nevyléčí. „Nyní se musím soustředit na celkové zotavení.“ Zároveň projevila podporu všem rodinám, které se též potýkají s rakovinou. „Prosím, neztrácejte víru a naději,“ pronesla na závěr.

Princ Harry a jeho manželka Meghan posílají zprávu: Přejeme Kate a její rodině zdraví a uzdravení a doufáme, že tak budou moci učinit soukromě a v klidu."

Manželce britského prince vyjádřil podporu i nynější král Velké Británie Karel III., který je se svou „milovanou“ snachou v blízkém kontaktu. Mluvčí Buckinghamského paláce uvedl, že král byl pyšný na Kate za její odvahu a veřejnou promlvu o nemoci. K jeho podpoře se přidala řada dalších předních osobností včetně českého premiéra Petra Fialy.

Zobrazeno 339 krát
Naposledy upraveno: ne., 24. březen 2024 21:57
Pro psaní komentářů se přihlaste