út., 14. březen 2017 15:29

Příští týden bude Olomouc ve znamení rádia

Festival rozhlasové tvorby opět v Olomouci Festival rozhlasové tvorby opět v Olomouci Zdroj: Facebook Prix Bohemia Radio
Olomouc – Prix Bohemia Radio je mezinárodní festival rozhlasové tvorby, který se poprvé přesouvá na jarní období, aby mohl lépe reagovat na rozhlasovou tvorbu za každý kalendářní rok. Třiatřicátý ročník představí opět to z rozhlasového dramatu, dokumentu a reportáže. Festival bude probíhat od pondělí 20. do čtvrtka 23. bžezna.

Slavnostní zahájení proběhne v pondělí večer za účasti Rozhlasového Big Bandu Gustava Broma, se kterým zazpívají Eva Pilarová, Ilona Csáková, Ewa Farna nebo Jiří Korn. Živě bude celý zahajovací večer přenášet Český rozhla Dvojka.

Jelikož se festival zabývá rozvojem rozhlasové tvorby veřejnoprávních médií v zemích střední Evropy a důraz klade zvláště a členy Visegrádské čtyřky, dostal od Mezinárodního visegrádského fondu finanční grant ve výši 25 tisíc eur. Díky této podpoře se mohl Prix Bohemia Radio rozšířit o novou mezinárodní kategorii – reportáž. Tato v pořadí třetí kategorie je otevřená tvůrcům z České republiky, Slovenska, Polska a Maďarska nebo ze zemí přizvaných vysílatelů. Každou kategorii bude hodnotit pětičlenná porota tajným hlasováním. Kromě toho rozšíří řady poroty nezávislá studentská porota, která rozhodne o držiteli Cen studentů ze všech soutěžních pořadů nebo reportáží bez ohledu na názor nebo předvýběr odborné poroty.

„Propojení mezinárodního festivalu rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio a kultivované Olomouce byl výborný nápad. Už první olomoucký ročník probíhal díky organizačnímu výboru a otevřené náruče hanácké metropole bezchybně. Celá akce je v několika rovinách plná inspirací, a tak doufám, že na to přijdou i letošní zájemci a posluchači stanic Českého rozhlasu. Srdečně všechny zvu na veřejné poslechy v kategoriích Dokument, Reportáž a Drama, na následné diskuse s tvůrci a širokou nabídku doprovodných pořadů," uvedla Hana Maciuchová, která se i tento rok ujala role čestné prezidentky festivalu, pro časopis Týden.

Zobrazeno 1714 krát
Naposledy upraveno: út., 14. březen 2017 20:20
Pro psaní komentářů se přihlaste