čt., 28. leden 2016 10:53

Proběhl další z řady Literárních večerů v Myslivně

Opava – "V opojení alkoholu." Název jedenáctého ročníku literárních večerů, které se už tradičně konají v opavském baru Myslivna. Jak název napovídá, tentokrát byla řeč o slavných literárních pijácích - českých i zahraničních - a jejich alkoholových libůstkách.

V úterý 26. ledna tak přišla v baru Myslivna řeč třeba na Michaila Bulgakova, Charlese Bukowskeho, Kingsleyho Amise, Ernesta Hemingwaye či prokleté básníky Paula Verlaina a Arthura Rimbauda. Literární nadšenci mohli ten večer nejen načerpat inspiraci, ale také se dozvědět nové informace. V diskuzi se probírala i jména českých umělců. Například svým životním stylem zaujal přítomné Jan Balabán nebo Ivan Motýl.

Zmíněným, ale i mnoha dalším autorům pro tento večer propůjčili hlas Marek Timko a Ondřej Hložek. Prostřednictvím těchto dvou pánů se tak posluchači - diváci dozvěděli o vrtoších, neřestech, oblíbených nápojích či zaručených receptech na kocovinu, které známí literární pijáci nashromáždili. Kingsley Amis například rozlišoval kocovinu fyzickou (FK) a morální (MK). Na fyzickou kocovinu prý pomůže doplnit do těla vodu, avšak s morální kocovinou to může být podstatně obtížnější. Prvním krokem na cestě ke zvládnutí MK podle něj ale bývá vypořádat se s FK.

Jména Rimbaud a Verlaine posloužila dvojici provázející večerem jako most k dalšímu tématu - mytickému a často také démonizovanému nápoji absintu. Jeho počátky sahají až do Francie, kde koncem 18. století vznikl. Neméně zajímavé bylo také povídání o rituálech konzumace tohoto alkoholického moku. Asi nejznámějším způsobem, jak absint pít, je nalít jej do skleničky, po kapkách začít přidávat ledovou vodu a sledovat tzv. lounge efekt (nápoj obsahuje ve vodě nerozpustné silice, takže se začne zakalovat, pozn. red.). Někteří "fajnšmekři" přidávají také kostku cukru pro zmírnění hořkosti, která je způsobena hlavní bylinnou složkou - pelyňkem, podle jehož latinského názvu (Artemisia absinthium - pelyněk pravý, pozn. red.) se celý nápoj jmenuje. Zajímavostí je, že Ernest Hemingway do absintu prý nechával, pro zvýšení účinku nápoje, kapat ledové šampaňské.

"Absint si nedopřávám zase tak často, protože se nejedná zrovna o levnou záležitost - jedna lahev stojí kolem šesti až sedmi set korun," řekl Ondřej Hložek. I přes tento fakt čekala návštěvníky na konci literárního večera ochutnávka.

Dvanácté setkání příznivců literatury bude podle Marka Timka o něco více střízlivé. Ponese název "Literatura Středního východu" a proběhne na stejném místě během měsíce února.

Zobrazeno 2549 krát
Naposledy upraveno: út., 5. březen 2024 17:08

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste