pá., 19. únor 2016 00:39

Profesor Osolsobě si Olomoučany získal. Přednášel o Shakespearovi a rodině.

Olomouc - Zcela zaplněný sál Centra Aletti nadšeně aplaudoval brněnskému profesoru dramatických umění Petru Osolsobě, který v Olomouci představil aktuální výzkumné poznatky o Wiliamu Shakespearovi. Slavný britský dramatik ve své době některými postoji provokoval a nutil společnost k zamyšlení.

Petr Osolsobě se ctí zvedl hozenou rukavici profesora Jana Sokola, který k publiku mluvil před ním, a udržel vysokou laťku přednášek cyklu "3x jinak s profesory o rodině". Tématem bylo manželství v Shakespearově díle. Osolsobě ukázal, že otázky posvátnosti manželství a legitimity rozvodů se táhnou celým dílem britského autora.

"V každém Shakespearově dramatu existuje posvátné manželství jen jedno. To první," poukazuje Osolsobě na nezpochybnitelný křesťanský odkaz Shakespeara. "Hlavní hrdinové žijí v bigamii typické pro některá nekřesťanská náboženství. To jsme i my v Evropě už mentálně Turci?" reprodukoval Osolsobě Shakespearovo varování.

Stejně jako si Shakespeare svými dramaty s katolickými prvky podmanil tehdejší anglikánský Londýn, brněnský patriot Osolsobě si náramně rozuměl s olomouckým publikem, které jej vyprovodilo bouřlivým potleskem. "Velice rád se do Olomouce znovu vypravím, Olomouc miluji a závidím všem, kdo tady mohou studovat," překvapil závěrem.

Na poslední přednášku z projektu "3x jinak s profesory o rodině" si bude veřejnost muset nějaký čas počkat. Na rozdíl od druhé přednášky, která přišla brzy po první, bude mít třetí o něco větší odstup. Vystoupení profesora Pavla Ambrose s názvem "Patří spiritualita do kuchyně a do ložnice?" se uskuteční v sále Centra Aletti v úterý 22. března v 18:00.

Zobrazeno 2582 krát
Naposledy upraveno: út., 5. březen 2024 17:14
Pro psaní komentářů se přihlaste