út., 6. listopad 2012 18:39

Prostějovské tenistky znovu dobyly svět

To, o čem snil každý český příznivec bílého sportu, se v neděli stalo skutečností. Náš fedcupový tým dokázal obhájit titul v této nejprestižnější ženské týmové soutěži a po loňském vítězství v Moskvě si připsal další triumf, tentokrát před domácím publikem ve vyprodané pražské O2 aréně.

Před samotným finálovým střetnutím vyvstávalo mnoho otazníků. Asi největším z nich byl, zda v ne zrovna oslnivé formě hrající Petra Kvitová zvládne vyléčit zánět nosohltanu a bude tedy připravená plnohodnotně odehrát svoje zápasy. Její výkony i výsledky v soutěži byly doposud pro tým klíčové a komplikace v podobě její absence ve finále Fed Cupu proti ambicióznímu Srbsku by byla krajně nepříjemná. Naštěstí se Petra stihla dát dohromady a byla tak nominována do obou dvouher.

První sobotní duel obstarala bývalá světová jednička Anna Ivanovičová s Lucií Šafářovou. Favoritkou byla Srbka, ale ta neměla svůj den a dělala až příliš mnoho nevynucených chyb. Česká hráčka toho dokázala využít a zvítězila překvapivě snadno po setech 6:4 a 6:3. Druhý bod přinesla českým barvám Petra Kvitová, která se po nepřesvědčivém úvodu dostala do tempa a zničila Srbskou Jelenu Jankovičovou 6:4 a 6:1. Po prvním hracím dnu mohli tedy být Češi nadmíru spokojení a vlastně se už v ulicích začalo slavit. K obhajobě titulu stačil děvčatům pouhý bod, což vzhledem ke kvalitám a formě naší deblové dvojice Hlaváčková - Hradecká znamenalo, že i kdyby Kvitová se Šafářovou prohráli své nedělní zápasy, naděje Srbů na celkové vítězství by stále zůstávala v nedohlednu. V tenise je však možné všechno, a dokud se neodehraje poslední míček, nikdy není vyhráno.

V prvním nedělním zápase se proti sobě utkaly jedničky obou týmů: Kvitová a Ivanovičová. Půvabná Srbka dala na sobotní výkon rychle zapomenout a na kurt nastoupila jako vyměněná. Na Petře bylo znát, že ještě není po nemoci v úplně optimálním rozpoložení, a se smrtícími údery fantasticky hrající soupeřky měla velké problémy. Nakonec jí podlehla 3:6, 5:7 a diváci v hale museli svoje plánované oslavy prozatím odložit.

Sedmnáctá hráčka světa Lucie Šafářová je však nenechala dlouho čekat. Výkon, který předvedla proti Jankovičové, byl z říše snů. Vyšlo jí snad vše, na co sáhla a své soupeřce povolila pouhé dva gemy. Podala jeden ze svých nejlepších výkonů v kariéře a stala se tak hlavní hrdinkou celého finále, v němž nakonec Česká republika porazila Srbsko 3:1, a celý národ si mohl vychutnat pohled na jásající děvčata a dojatého trenéra Petra Pálu. Důvod k hrdosti mají zejména prostějovští fanoušci, protože na týmovém seznamu není jediný člen, který by neprošel tamní akademií.

Česko má za sebou po sportovní stránce nádherný víkend, ale to nejlepší nás možná teprve čeká. Už příští pátek totiž přivítá 02 aréna finále slavného Davis Cupu – nejslavnější mužské týmové soutěže, ve které se představí domácí tenisté v čele s Tomášem Berdychem a mnohonásobní šampioni a obhájci titulu ze Španělska. Tenisová horečka tak v naší zemi rozhodně nekončí.

O vyhlášení výsledků a oslavě českého týmu čtěte zde.

foto: www.sport.cz

 

Zobrazeno 1980 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:44
Pro psaní komentářů se přihlaste