po., 6. listopad 2023 19:48

Průvody Krampus čertů se blíží. Kam za nimi vyrazit tento rok?

Krampuslauf Krampuslauf Zdroj: Pixabay.com
Vánoce se blíží a s nimi i tradiční průvody Krampus čertů, kteří každý rok děsí návštěvníky svými propracovanými maskami a úžasnou ďábelskou show. Krampusáci tento rok zavítají do mnoha českých měst, kam za nimi vyrazíte vy?

Rohy, děsivé masky a ohnivá show, to všechno a ještě mnohem víc nabízí každoroční průvody Krampusů, které se konají po celé České republice. Každým rokem lákají větší počet odvážlivců, na které čeká skutečně ďábelská podívaná. A ani tento rok tomu nebude jinak. Čerti se budou prohánět nejen v Praze, Českých Budějovicích a Českém Krumlově, ale i v mnoha dalších větších či menších městech. Kdy a kde vylézají pekelníci ze svých úkrytů?

Krampus show Praha

Pekelný průvod se prožene po Výstavišti v Praze 26. listopadu, a to rovnou dvakrát. Umírněnější pekelníci budou odpoledne strašit rodiny s dětmi na trase dlouhé 500 metrů. Později večer pak zavládne opravdový hrůzu nahánějící průvod Krampusů jen pro ty nejodvážnější. Trasa dlouhá 750 metrů a více než 100 čertů z proslulých rakouských průvodů zajisté pocuchají nervy i těm nejotrlejším návštěvníkům. Ohněm a pyrotechnikou se šetřit nebude a čerti se nebudou držet zpátky, takže tahle show bude rozhodně nezapomenutelným zážitkem. „Připravte se již doma, přijďte v čertovských maskách a pomozte nám tak vytvořit největší ďábelskou atmosféru!“ vyzývají pořadatelé. 

Český Krumlov

Průvod Krampusů v Českém Krumlově rozhodně nesmíme opomenout, jedná se totiž o domovinu skupiny Dragon Krampus, která každoročně děsí návštěvníky po celé republice. Zdejší show se bude konat 5. prosince na náměstí Svornosti a o zábavu bude rozhodně postaráno.

Krampuslauf v Českých Budějovicích

Skutečně velkolepá a hrůzostrašná podívaná se již tradičně bude konat v Českých Budějovicích. 16. prosince se můžeme těšit na pátý ročník děsivého průvodu, čerti se budou prohánět až po kilometrové trase. Jedná se tak o největší průvod Krampus čertů v České republice. Rohatí démoni a zdejší ohnivá show nenechá chladným jediného návštěvníka. 

Další akce

Ďábelské průvody budou děsit návštěvníky na mnoha různých místech. Za zmínku stojí Krampus průvod v pražských Letňanech, kde vystoupí čerti z Krkonoš. Děsivá přehlídka začne před letňanskou radnicí. Pekelníci z Čech, Rakouska a Německa budou již potřetí řádit také v parku Riegrovy sady. Pravý rakouský Krampuslauf můžeme zakusit v malé rakouské vísce Retz, která je velmi blízko českých hranic a je tak oblíbeným místem pro odvážné české návštěvníky, kteří chtějí vidět tyto alpské démony v jejich přirozeném prostředí.

Odkud se vlastně Krampus vzal?

Původně jde o pohanského alpského démona, který je v mnohém podobný našemu čertovi. Také odnáší zlobivé děti, avšak narozdíl od našeho klasického čerta jde z Krampusů opravdová hrůza, která zapůsobí nejen na děti, ale i na nejednoho dospělého. Průvody Krampusů se tak staly oblíbenou předvánoční zábavou, na kterou každý rok vyráží nespočet odvážlivců.

 

Zobrazeno 922 krát
Naposledy upraveno: út., 7. listopad 2023 12:08
Pro psaní komentářů se přihlaste