st., 8. únor 2017 17:08

První Čech se chtěl připojit k Islámskému státu, hrozí mu i doživotí

Jan Silovský u soudu Jan Silovský u soudu Zdroj: www.denik.cz
Plzeň - Turecká policie zatkla v lednu minulého roku Jana Silovského na letišti s podezřením, že se chce přidat k samozvanému Islámskému státu (IS), to Silovský také potvrdil. Nyní je v České republice, kde dnes začalo jednání u Krajského soudu v Plzni, zdůraznil ale, že žádné muslimy nezná a ani s žádným nekomunikuje. Obžaloba viní jednadvacetiletého muže ze zločinu přípravy teroristického útoku.

Jednání Krajský soud v Plzni naplánoval na tři dny, není však jisté, zda soudce v pátek 10. února vynese závěrečný rozsudek. V České republice hrozí za přípravy teroristického útoku 12 až 20 let vězení, není ale vyloučen ani výjimečný trest včetně doživotí.

Mladík ze Spáleného Poříčí na jižním Plzeňsku si před pár lety koupil Bibli a Korán, po přečtení obou knih se rozhodl, že se stane muslimem. Jeho pokřtěná matka netušila, že konvertoval. „Je to hodný kluk, nikdy nevyvolal žádný konflikt, neslyšela jsem od něj sprosté slovo,“ sdělila u soudu Dana Silovská, která se o všem dozvěděla, až když její syn skončil ve vazbě. Souzený mladík si bez jakýchkoliv kontaktů či informací koupil minulý rok letenku do Turecka, kde si chtěl pronajmout auto a s ním dojet až do syrského města Džarábulus. „Moc jsem o tom nepřemýšlel,“ komentoval svoji nepřipravenost Silovský. „Chtěl jsem tam najít někoho z IS, říct jim, že jsem se přijel přidat. Asi by mě pak někam poslali,“ dodal.

Na cestu do Sýrie se Silovský vydal bez znalosti zacházení se zbraněmi. „Střílel jsem jen asi jednou ze vzduchovky,“ přiznal. „Nedokázal doma zabít ani drůbež, odmítl to,“ potvrzovala u soudu jeho matka. Tuhle nezkušenost však mladík nebral za podstatnou, nechtěl totiž zabíjet. „Chtěl jsem tam proto, aby zabili oni mne,“ prohlásil. Jeho matka se u soudu taky dozvěděla, že se v minulosti pokusil i o sebevraždu.

Zobrazeno 2467 krát
Naposledy upraveno: st., 8. únor 2017 17:57
Pro psaní komentářů se přihlaste