pá., 5. prosinec 2014 14:33

První FyzioCafé v Olomouci slavilo úspěch u studentů i akademiků

Vůbec první olomoucké FyzioCafé se konalo ve středu večer v kavárně Fontána. Jednalo se o přednášku a diskuzi s odborníky o fyzioterapii v neformálním prostředí. Nápad zorganizovat akci přišel z řad studentů tohoto oboru na Fakultě zdravotnických věd. Neoficiální tváří prvního přednáškového večera se stala Mgr. Anita Můčková, specialistka v oboru fyzioterapie v neonatologii, která právě o problematice předčasně narozených dětí hovořila. 

 Tématem prvního přednáškového večera byla problematika předčasně narozených dětí z pohledu fyzioterapie. Miminka, která přišla na svět příliš brzy, se tak stala symbolem počátků nových přednáškových večerů pro fyzioterapeuty v příjemném prostředí u kávy. Výměna posluchárny za restauraci u studentů sklidila úspěchy. „Moc se nám to líbilo, bylo to pro nás neobvyklé téma. Dověděly jsme se spoustu věcí, které nám ve škole neříkají, protože ještě nemáme tolik znalostí,“ shodují se studentky Lucie Kropáčková a Markéta Trdličková ze třetího ročníku. Přednáška také nastínila, co všechno jejich obor nabízí. „Je fajn vědět dopředu, jaké další možnosti fyzioterapie naskýtá, připadalo nám to hodně motivující,“ dodávají studentky. Pozitivní hodnocení získal večer i od samotné přednášející, která vyslovila přání, aby se studenti spojili, aktivně se zapojovali a tvořili další FyzioCafé a podobné akce po vzoru organizátorů.

Studenti fyzioterapie a organizátoři akce Martin Dvořáček s Mirkem Soukalem získali pro svou myšlenku podporu akademiků i Asociace studentů fyzioterapie (ASF). Díky tomu se jim povedlo FyzioCafé zrealizovat. „Nápad jsem dostal na praxi v Jánských lázních, potkal jsem tam kolegyně z 2. lékařské fakulty v Praze, kde Asociace studentů fyzioterapie už nějakou dobu funguje. To ony mě přivedly na nápad rozšířit působení také do Olomouce,“ říká hlavní pořadatel Martin Dvořáček. S organizací mu pomohl jeho spolužák Mirek Soukal i členky ASF z Prahy. „Přemluvil jsem Mirka a šli jsme do toho. Bylo to těžké, jelikož jsme začínali úplně od nuly, ale všichni akademici nám vyšli vstříc a podpořili nás. Nakonec jsme to dali dohromady,“ dodává Martin.

FyzioCafé se zakládá na konceptu ScienceCafé, které nabízí prostor pro neformální setkávání vědců a veřejnosti. Vědci a lidé, které věda baví a zajímá, mohou diskutovat nad šálkem čaje či kávy o nových vědeckých poznatcích. Od roku 2008 přivítalo ScienceCafé přes sto úspěšných českých vědců napříč obory. Tato neformální setkání se konají nejen v České republice, ale po celém světě.  První FyzioCafé v České republice se uskutečnilo v Praze 12. prosince 2013 v prostoru kavárny Caféidoskop. Od dubna FyzioCafé pořádají také studenti a členové ASF v Brně. Nově se zapojila právě Olomouc.

 

Autorka fotografie: Magdaléna Šťastná

Zobrazeno 2060 krát
Naposledy upraveno: ne., 7. prosinec 2014 22:56
Pro psaní komentářů se přihlaste